Напишете дума/думи за търсене

Как да научим детето да разтребва след себе си

Създайте условия, не прекършвайте идеите. Всяка домакиня има свое виждане за това кое къде стои и в какво трябва да се съхранява. Това се отнася и за вещите на детето. Но нали не очаквате 3-годишно хлапе да може да последва мисловния лабиринт на възрастната логика. Прибирането на играчките трябва да бъде лесно, безопасно и достъпно за детето. Но му позволете да има и свой начин. Може да не му харесва книжките да са в библиотеката, където е мястото им според вас, а на купчина върху раклата. Преглътнете тази волност, тя може да носи възнаграждаващо удовлетворение за малчугана.

Дайте време и изоставете перфекционизма. Никой не се е родил научен. Клише, но вярно. Всяко умение изисква време за усвояване. Започнете разтребването с малки стъпки, заедно. Ще ви се струва, че повечето работа е свършена от вас отново, но с времето и регулярното повторение съотношението се променя. И не е важно, че кубчетата не са подредени по конец, по-важното е, че са прибрани по местата им.

Съобразете задачите на детето с възрастта му. Ако ви се вижда страшно да му позволите да измие стъклените чаши, не го спирайте да сапуниса поне пластмасовата купичка и детските си прибори за хранене. И ако задачата не се изпълни по часовник, не притискайте хлапето. Но не пропускайте и да похвалете крайния резултат.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X