Напишете дума/думи за търсене

5 правила за перфектна кожа

В рекламите често ни обещават съответният продукт да ни дари със сияйна кожа. За козметичните експерти този фактор е един от най-важните показатели за здравето на кожата – сияние може да излъчва само здравата кожа с лека руменина и добра еластичност. Как да действате, ако лицето ви е изгубило сиянието си и изглежда изморено?

Причини за загуба на бляскавия вид

Една от главните причини е животът в големите градове. Ако кожата ни всекидневно е подложена на стрес и пренебрегваме дълбокото почистване, се затруднява микроциркулацията на кръв и полезни вещества. Резултатът е повяхнал и видимо състарен външен вид. Още една причина са различни заболявания и патологични процеси в организма – вирусни инфекции, възпаления на стомашно-чревния тракт, хормонални нарушения.
Здравият вид на кожата се крепи на три основи: почистване, овлажняване и подхранване. Не по-малко важно е храненето, а ако искате наистина добри резултати, не забравяйте и за масажа.

1. Почистване

За дълбоко почистване най-подходящ е пилингът с плодови киселини – те отстраняват замърсяванията, като същевременно подобряват микроциркулацията и цвета на лицето. Подходящи са също и почистващите маски с водорасли, розмарин, глина.

2. Хидратация

Експертите в областта на козметиката препоръчват за максимално добро овлажняване продукти с млечна киселина, алое, масло от праскова. Тези компоненти не само хидратират добре, но и помагат да се задържи влагата отвътре.

3. Подхранване

В това отношение най-подходяща е козметиката с керамиди и масло от авокадо – те насищат кожата с полезни вещества, стимулират клетъчни метаболизъм, поддържат еластичността й.


4. Хранене

Всички знаем, че грамотно съставеното меню е сред основните изисквания за здрава и красива кожа, но не винаги имаме време внимателно да подбираме всеки продукт. Пролетта и лятото са идеално време да започнем да го правим. Горските плодове, черешите, гроздето са богати и на антиоксиданти, които помагат на кожата да се бори със стреса и атаките на свободните радикали. Много антиоксиданти има и в тъмнозелените зеленчуци – спанак, броколи, лапад, както и в оранжевите плодове и зеленчуци (праскови, кайсии, манго, тиква). В рибата и морските дарове има омега-3, който съхранява колагена в кожата и се бори с възпаленията. Кафявият ориз съдържа керамиди, които задържат влагата. В червеното месо, пуешкото, яйцата и рибата има цинк, който играе важна роля в синтеза на колаген и лекува повредената кожа. Важно е да пиете поне по 1,5–2 вода дневно.

5. Масаж

Масажът на лицето, дори и да не е направен от професионалист, подобрява мускулния тонус и кръвоснабдяването, което означава, че възстановява сиянието на кожата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X