Напишете дума/думи за търсене

Основни грешки в готвенето (първа част)

Сотирате мокри зеленчуци. Водата от тях обаче ще се превърне в пара и ще сплеска зеленчуците. Те няма да имат вкус на сотирани, а по-скоро на задушени. Затова сотирайте винаги сухи продукти.

Препълвате тенджерата и това не позволява не само да разбъркате добре и да овкусите равномерно, но и влагата достига до отделните части от ястието по различен начин и няма да получите балансиран вкус.

Прекалено честото разбъркване на манджата също е грешка. Това може да скашка продуктите или най-малкото да нарани тяхната цялост и добър външен вид.

Режете месото по дължината на влакната. Особено начинаещите кулинари не са наясно с това правило. Когато режем месото по дължината на влакната, то става твърдо и жилаво. Важи най-вече за телешкото и овнешкото месо, но най-добре го спазвайте и за останалите видове.

Започвате да ядете месото веднага след приготвянето му. Това не е правилно, защото неговите сокове са се събрали по средата и така не им оставате време да се „разтекат“ по цялата пържола или съответното парче. Пилешкото месо има нужда от не повече от 5 минути „почивка“, но хубавата, качествена пържола трябва да си отдъхне поне четвърт час.

Търсете списание "Рецепти за здраве", за да имате винаги под ръка многообразие от вкусни и здравословни рецепти, както и съвети за готвене и хранене от нашите кулинари и здравни специалисти.

към втора част

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X