Напишете дума/думи за търсене

Страх ни е от зъболекар. Как да го преодолеем?

Пак болка, пак треперене… От машинката, от иглите, от маската на доктора, от миризмата в кабинета. Много хора независимо от възрастта предпочитат да се свиват в агония пред алтернативата да седнат на зъболекарския стол. Избират да изчакат до последно, макар да знаят, че няма да им се размине. От страх. Близо 75% от човечеството изпитва в определена степен страх или фобия от зъболекар.

Докторът също е наясно с това. Дори и да не ви се вярва, той не е жесток варварин, чиято цел е да превърне живота ви в кошмар. Напротив, за него най-добрият пациент е спокойният пациент и използва в практиката си редица техники, за които и не подозирате, за да ви отпусне и да ви предразположи за срещата с машинката.

Докторът обикновено не е сам

Асистентът не е за подкрепление на зъболекаря, в случай че решите да буйствате на стола или да ставате от него без предупреждение. Ролята му в кабинета не се изчерпва също и с подаването на медикаменти или инструменти. Когато докторът е с две очи в устата ви, няма как да следи за знаците, с които бихте реагирали при евентуален проблем. Асистентът обаче го прави вместо него.

Кара ви да говорите с отворена уста или под упойка

Не усещате езика си, устата ви е пълна с тампони, а докторът ви пита кога за последно сте снимали зъбите си панорамно. Е, това не е въпрос, на който да се отговори с вдигане на палец. Започвате да мънкате и да фъфлите, а докторът кима с глава, сякаш ви разбира. Целта му, разбира се, не е да ви изложи, нито да ви затрудни, а да ви разсее от болката или от дискомфорта.

Миризмата в кабинета му не е умишлена...

...и няма за цел да провокира негативните ви асоциации към зъболекаря изобщо. Истината е, че на него тя не му пречи, дори не я забелязва, защото е привикнал. Уви, няма как да бъде елиминирана – дължи се на комбинацията от миризма на латексови ръкавици и флуориден гел.

Инструментите за работа винаги са покрити

Не само защото по тях може да полепне прах или друго замърсяване, а за да не ги виждате. Всъщност колкото по-малко знаете с какво зъболекарят бърка в устата ви, толкова по-добре. За да не ви е страх. Последното желание на зъболекаря е на стола му да има припаднал пациент.

Зъболекарят говори на неразбираем език

Използва сложни термини и комбинация от цифри, от които и понятие си нямате. Това е целта. Не е необходимо да обременявате съзнанието си с информация, която не ви върши работа. Единственото, което наистина ви е необходимо, е да знаете кога трябва да се явите в зъболекарския кабинет отново.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X