Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, ако се страхуваме от зъболекар

Дентофобия, стоматофобия, одонтофобия - много имена за едно: панически страх от зъболекар, който може сериозно да усложни живота ви. Страдащите от дентообия отлагат посещението при стоматолог до последно и дори в критично състояние отказват да идат на зъболекар.

На първо място, притеснението преди посещение при стоматолог е напълно нормално. За дентофобия става дума, когато страхът преминава в панически атаки, прилошаване, припадъци, резки скокове в кръвното налягане. Ужасът от зъболекар провокира агресивно или неадекватно поведение в кабинета на лекаря. Най-лошото е, че страхът постепенно се засилва - колкото по-критично е състоянието на зъбите, а лечението е по-трудно, толкова по-огромна е паниката.

Основните причини за този затворен кръг са две: мъчителен опит в миналото и страх пред необходимостта да се довериш на чужд човек, да го допуснеш в личното си пространство. Важно е да знаете, че дентофибията е болест, а не глупав каприз. За да се изкорени, е необходим по-дълъг период и помощ от опитен психолог. Обаче за съжаление не винаги имаме време за това - как да действаме, ако ситуацията не търпи отлагане?

Ако дентофобията все още не е достигнала до крайния си стадий на неописуем ужас, можете да си помогнете и сами. Най-лесният начин е чрез отвличане на вниманието от неприятните мисли. За да накарате мозъка си да „забрави” страха, му осигурете външни стимули - приятни аромати, любима музика, филм, сериал или книга, нова дреха. Накратко, използвайте всичко, което принуждава тялото да синтезира хормна на щастието - серотонин. Той атакува мозъка, принуждавайки го да изпитва радост.

Освен това, планирайте внимателно посещението в зъболекарския кабинет - не го правете на финала на напрегнат работен ден, а след срещата със стоматолога се наградете с нещо приятно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X