Напишете дума/думи за търсене

Музикотерапия, или лечебната сила на музиката

Музикалната терапия е един от алтернативните медицински методи, който се използва от все повече хора. Защо лекува музиката? Къде се крие нейната лечебна сила? Това ни разкрива Йоана-Магдалена Илчева, психотерапевт, сертифициран в метода за дълбинна психотерапия с музика.

Установено е, че слухът започва да се развива много рано при човека (преди да се развият зрението, вкусът и обонянието), още в 20-21 седмица от съзряването на плода в утробата, когато постепенно бебето започва да чува ритъма на сърцето на майката и мелодията на гласа й и ги свързва с усещането за покой и защитеност. За това ритъмът и мелодията, наред с останалите музикални елементи успокояват и лекуват и през по-късните етапи от живота, когато се използват по подходящ начин, убедена е психотерапевтката. Музиката въздейства подсъзнателно на всеки човек и буди у него различни преживявания и интерпретации. В „говора” й чрез образи и символи се крие лечебният й потенциал.

Класическа и рецептивна терапия с музика
При класическата музикотерапия, пациентът с помощта на терапевта, свири на музикални инструменти или пее, за да възпроизведе музика, която му е зададена или за да импровизира. Тази терапия се използва предимно с деца (но не само) с психична болест или с физически недъг. Чрез заучаването и повтарянето на определен ритъм на ударен инструмент например, може да се подобри фината моторика или да се развие концентрацията. Елементът на импровизация пък спомага за задействане на творческия им потенциал.
При рецептивната терапия музиката не се изпълнява, а само се слуша от пациента и може да се използва по два основни начина. Първият има по-скоро отпускащ и успокояващ ефект, който не предполага дълбинни или дългосрочни промени, а цели снижаване на нивото на напрежение или безпокойство и чрез успокоение може да лекува. Вторият начин е същинската психотерапия с музика, когато в условията на специално подбрана среда и подготвен за това специалист, музиката се възприема от пациента с лечебна цел.

Панацея ли е музикотерапията?
Не е панацея, но има относително широко приложение, отбелязва госпожа Илчева. Тя се използва за личностно развитие, психотерапия, медитация, релаксация, работа с тялото, намаляване на стреса. Краткосрочна релаксация и намаляване на стреса могат да се постигнат с възприемането на успокояваща и подкрепяща музика - всеки от нас го е правил след тежък работен ден или за да си осигури по-отпочиваща среда през уикенда. Ако се стремим към по-дългосрочен ефект, който изисква по-задълбочена психологическа дейност, тогава е необходима професионална помощ. Работата с тялото може да е част от музикотерапията - както класическата така и рецептивната. При втората могат успешно да се третират физически проблеми с психогенен характер, т.е. познатата в медицината психосоматизация, а именно превръщането на психологичен проблем в телесна болка или болест.

Няма музика, която работи при всички
В класическата музикотерапия няма ограничения, поради спецификата й. При рецептивната терапия с музика, класическата е доказала своя ефект, който се дължи на специфичното й звучене. Изборът е обоснован на музикалните елементи на произведението, които в конкретния момент ще отразят най-добре състоянието на клиента и терапевтичното въздействие ще е на ниво.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X