Напишете дума/думи за търсене

В кои храни има най-много нитрати

В резултат на многочислени тестове учени са изчислили кои плодове и зеленчуци съдържат най-голямо количество нитрати, тежки метали и други вредни вещества. Тези продукти е най-добре да бъдат купувани от фермерски пазари или био магазини, за да се избегне рискът.

- Тиквичките и тиквата натрупват нитрати и тежки метали в кората, затова е необходимо да се белят преди консумация.
- Зелето складира нитрати, олово и кадмий в горните листа и кочана, затова винаги отстранявайте тези части от зелката.
- Картофите трупат нитрати и тежки метали в обелката. Ако не сте уверени, че са екологично чисти, винаги ги белете. Ако се съхраняват дълго време на светло, картофите позеленяват – причината е в синтезирането на веществото соланин, което е силно отровно. Затова никога не консумирайте позеленели картофи
- Морковите също са в състояние да абсорбират нитрати и тежки метали – в краищата и средата.
- Цвеклото трупа токсични вещества в кората, в горната и долната част, в близост до стъблото.
- При динята и пъпеша опасните вещества са съвсем близо под кората – затова винаги я изрязвайте дълбоко.
- Ябълките и прасковите също натрупват токсини под кожата, заради честото пръскане и торене – затова ги белете преди консумация. Най-добре не яжте сърцевината на ябълката.
- Боровинките също могат да бъдат опасни заради наличието на цезий и редица други вредни вещества, ако са расли в замърсена местност –например, до автомагистрала. Ако не знаете къде са събирани, по-добре не ги купувайте.
- Гроздето често се обработва чрез наторяване и пръскане. Тъй като плодовете са воднисти и сочни, попиват и съхраняват всички токсични вещества. Най-добре не консумирайте вносно грозде, дошло на нашия пазар след дълго съхранение и транспортиране.

Най-чистите. Това са плодовете и зеленчуците с дебела и плътна кора, която ги защитава от замърсявания – цитруси (грейпфрути, лимони, портокали), банани, авокадо, царевица, лук, домати, патладжани, грах. Безопасни от екологична гледна точка за цариградското грозде и касисът.

Фалшификации. Понякога в магазините ни предлагат плодове и зеленчуци, които са далече от критериите за качество. Кои са основните видове фалшификации.

Недостатъчно узрели плодове. Често ни продават недозрели плодове, които трябва да отлежават дълго, преди да са годни за консумация. Най-често това се отнася за ябълките, бананите, ананасите.
Увеличена маса за сметка на добавяне на вода. За да увеличат теглото си, често плодовете и зеленчуците се потапят в студена вода, понякога с добавка на антибиотици, в която престояват определено време. По този начин теглото може да се увеличи до 10–15%.

Дефектни продукти. Най-често срещаните дефекти са: механични повреди, повреди от селскостопански вредители, развитие на гъбични и бактериални заболявания, потъмняване и др. Обикновено продавачът е наясно с дефектите и иска възможно най-бързо да продаде дефектните плодове и зеленчуци. Така че, ако цената е много по-ниска, не се доверявайте.

За още практична информация търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X