Напишете дума/думи за търсене

Йога противодейства на негативните мисли

Димитър Димитров от Харманли открива йога през 1994 г. Тя успокоява нервната му система и потиснатостта му изчезва. Започва да води природосъобразен начин на живот, отказва се от месото и лошите мисли, и преподава йога безплатно събота или неделя в зала „Сборенка” в София. С дошлите само си делят наема на помещението. През другото време ученикът на доайена по йога в България Венцеслав Евтимов монтира дограма.

Димитър Димитров
Димитър Димитров

Димитър, как ти повлия отказването от месото?
В йога има принцип за ненасилие и няма как да ядеш месо и да го прилагаш. Една година ми беше нужна да се откажа от този навик. Стресът в човек идва от месната храна. Като я спрях, нервната ми система се успокои и това ме мотивира да продължа с йога. Станах по-въздържан, по-спокоен. Благодарение на въздържанието от алкохол, тютюн и месо, дихателните и физическите упражнения (асани) всяка сутрин, медитацията и релаксацията, никога не боледувам. През зимата може да се появи само секреция в носа, но оздравявам без лекарства.

Отслабва ли се с редовно практикуване?
Преди да се захвана с йога тренирах бокс, бях 15 кг повече и доста скован. Но с физическите упражнения в йога стопих всички излишни мазнини и станах гъвкав. Асаните не водят до умора, а до зареждане, отпускане, спокойствие и равновесие. Сега колегите ми, с които поставяме дограма, все се оплакват от болки в кръста и гърба, и ходят на лекар, а аз нямам такива проблеми. Вече не страдам и от главоболие.

Защо е важно изпълнението на т.нар. Слънчев поздрав?
Той загрява тялото за изпълнение на следващите асани и е синхрон на движенията и дишането. Дълбокото дишане се отразява благоприятно на нервната система. При стрес, когато искаме да се успокоим, може да направим 5-6 дълбоки вдишвания и издишвания през носа и ще релаксираме. Добре е да си представяме, че това което вдишваме е чистота, а издишваме всичко негативно. Животът е мисъл и всичко зависи от това с какви мисли се ограждаме. Важно е да си наложим самодисциплина, да противодействаме на негативните мисли и да изградим положително отношение към живота. Това ме съветваше учителят Евтим Евтимов

Какъв друг урок запомнихте от вашия учител?
Трудностите произлизат от самите нас, не от обстоятелствата. Всичко зависи от това с какви очи гледаш на света. Често хората имат финансови проблеми, а може да ги нямат, ако се съсредоточат в една сфера, покажат какво могат, споделят своята опитност. Добре е човек да прецени дали има нужда от всички материални неща, които иска. Или те го ощетяват, защото за тях трябва да работи повече, да изкарва повече пари. Друг съвет, който получих е, че човек трябва сам да стане лечител на себе си и живота си. Да се научи да мисли, разсъждава, да използва потенциала си. Когато влага усилия да решава задачите си и да преследва целите си, и Бог ще му помогне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X