Напишете дума/думи за търсене

С какви подръчни средства се махат различните петна от дрехите

Ликьор. Почистете незабавно мястото с влажна кърпа или топла вода. Или изчеткайте с пяна за бръснене, а после изплакнете със студена вода.

Мляко, майчина кърма. Изпираме със студена вода. След това вече с глицеринов сапун и топла вода, ако е необходимо, и с амонячен разтвор или смес от терпентин и сок от лимон в съотношение 1:2. Пресни лекета от мляко се махат с разреден спирт. При упорити петна в прането се добавя перхлоретилен. Но тук вече се ползва химическо чистене.

Мазни петна веднага поръсете обилно със сол. Или сложете върху петното хартия и изгладете отгоре, за да изтегли мазното. При вълнени дрехи изперете с газирана минерална вода. Върху вратовръзка - с върха на ножа разтъркайте малко талк върху петното и го оставете да попие. След това изчеткайте внимателно или изтъркайте с памук от аптечката. Върху кожа петното се отстранява с разбит белтък. Мазни петна върху светла коприна се чистят с тампонче памук в чист спирт. Спиртът трябва предварително да е затоплен на водна баня. След почистването петното се изплаква с хладка вода и се изглажда влажно през суха кърпа.

Мазните петна върху коприна се чистят и със студена вода и лимонтузу в съотношение 10:1. Разтворът престоява 10-15 мин и след това се изпира. Или като петното се потопи в разтвор от 1 с.л. амоняк, 1 с.л. глицерин и 1 с.л. вода. След това трябва да се изплакне няколко пъти с хладка вода.

Мазни петна върху памучни платове най-добре се почистват с отвара от фасул, а при тъмните дрехи - от спанак.

Ореховите петна се изтъркват с домат или силен оцет.

Плодове. Натъркваме петното с оцет или лимонтузу или топим за кратко в каймак от прясно мляко. Ако не изчезне, търкаме с резен лимон. След това перем. Или ръсим петното с амонячен разтвор и заливаме с вряла вода.

Силните петна от пресни плодове може да наложите с дебел слой кисело мляко, който се измива след 2 часа с хладка вода. Следи от малини, ягоди, френско грозде може да се премахнат с леко търкане със смес от равни части оцет и лимонов сок. После се изпира.

Пот по ризата във вид на жълти петна може да остане и след изпиране. Тогава натопете дрехата в разтвор от лимонтузу или оцет и после отново изперете. Или изтъркайте петното с течен препарат за пране и изплакнете със студена вода. После отново намажете и поставете в пералнята така.

Паста за зъби се отстранява чрез лосион за почистване от грим.

Плодов сок върху бяла покривка се маха, като го натриете с лимонов сок, поръсва се с готварска сол и се суши на слънце. След това се пере.

Ръжда се отстранява, като се натопи в затоплен лимонен сок и се изплакне. Стари петна се потапят в кипящ лимонов сок. Върху коприна петното се намокря със силен оцет, поръсва се с пепел от пура, после се изпира със сапунен спирт. Върху бяла материя ръждата се маха с резенче лимон, обвито в марля, а отгоре се притиска с топла ютия.

Сосове. Ако са мазни, петното се маха с алкохол.

Трева. За да се разтвори, върху петното се сипва сок от лимон или оцет. След това се пере с гореща вода. Или третирайте със спирт и изперете. Може изцапаното да се поръси с малко бакпулвер и да се намокри. След няколко часа се изпира.

Химикалка по дреха се маха, като се натопи за няколко часа петното в мляко. Или веднага сипете лимонов сок, после изперете. Помага и намокреното с вода място да се натърка от двете страни с паста за зъби за четвърт час.

Цигара, ако пожълти дреха, мястото се заличава, като се натърка със смес от равни части вода и спирт за горене.

Червено вино се премахва със сол. След това перете, а при тъкани, които позволяват, изварявате на 90 градуса. За деликатни тъкани вместо сол се използва нишесте.

Чай по ризата се отстранява с глицерин, след което се пере с гореща вода. Петно от силен чай се почиства и с амонячна вода и оцетна киселина или лимонтузу.

Шоколад от дреха може да отстраните с четка и течен прах за пране. След това изплакнете със студена вода и отново натъркайте със същия препарат. Или бързо посипете глицерин, внимателно изтъркайте, изперете с гореща вода и пуснете в пералнята. Или пък веднага изперете със силно подсолена вода или с бензин, а после с глицерин и изтъркайте до изчезване на петното. Следи от течен шоколад се чистят с гъбичка и разредено веро.

Ютия. Натъркайте увредените от ютията места с по-силен разтвор от оцет.

Яките на ризи и блузи най-бързо се захабяват. Разтворете една супена лъжица сол в алкохол и намажете с помощта на гъбичка замърсената яка. Когато мръсотията се разтвори, я пуснете в пералнята.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X