Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Ирина Флорин: Содените питки са ми страст (+рецепти)

Снимка: Нора Ангелова

Ирина Флорин обича освен да похапва хубава храна и да я приготвя. Наследява кулинарните си умения от двете си баби. От известно време се е научила да готви патешко, а содените питки със специални диетични брашна са й страст.

Кога дебютира в кухнята?

Като малка редовно се въртях покрай баба ми, която правеше страхотни малки питки. Тя беше много религиозен човек и редовно месеше по всякакви поводи. Отделно правеше много вкусни гозби и най-вече постни ястия. Запомнила съм я с мекичките, бухтите и питките.

От нея ли се научи да готвиш?

И двете ми баби готвеха страхотно, майка ми също беше добра в кухнята. Първите ми по-сериозни готвения са след като мама почина. От няколко години насам меся питки и правя всякакви други гозби. Разбира се, това се случва когато имам време и гости, не всеки ден.

Любител си на салатите. Коя ти е любимата салата?

Имам много любими салати. Една от тях е с рукола, чери домати, пармезан, кубчета авокадо, поръсена с ядки, зехтин и лимон. Много обичам в този сезон да ям домати. Любимият ми сорт са биволско сърце. Обелвам ги и ги поливам с повечко зехтин, слагам обилно количество магданоз и сирене. Това е общо взето и вечерята ми през лятото.

Знам, че предпочиташ здравословното хранене?

Да! Принципно съм капризна по отношение на храните и винаги търся качествена храна. Обикалям, докато намеря най-доброто. За съжаление през последните няколко години влизам в хранителните магазини и нищо не мога да си купя. Храната е много важна за състоянието на организма и това как изглежда и се чувства човек.

Сладкото или соленото предпочиташ?

Определено соленото. Не съм по сладките неща, но никога не бих отказала парче хубава торта или нещо засукано като сладкиш.

Импровизираш ли в кухнята или спазваш стриктно всяка рецепта?

В повечето пъти импровизирам. Доста често се случва и да си измислям.

Имаш ли любима подправка?

Гледам да не прекалявам с подправките. Харесвам пресния черен пипер, каперси използвам, когато готвя риба. Като цяло силните подправки променят вкуса на месото и гледам да ги избягвам.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X