Напишете дума/думи за търсене

Стига с тия лоши решения

Наляво или надясно, с метрото или с автобус, синьо или червено, с тази шапка или без... Ежедневието ни е пълно с избори. Повечето са лесни и без особени последствия, дори не ги забелязваме, че ги правим. Де да бяха всичките такива. Никой не обича да взима сложни и тежки решения. Особено от онези, които се отпечатват задълго във времето или в живота на другите. Но се налага, без да има гаранции, че ще са добри.

Понякога лошото решение просто се оказва такова след време, друг път се вижда само от околните, а в някои случаи го взимаме, въпреки че ни е ясно и на нас накъде отиват нещата. Веднъж взето обаче, то е факт, който трудно може да се промени, но поне си струва да опитаме да го преодолеем.

Поемете отговорност за решението

По-лесно е да потърсите вина у другите, но истината е, че лошото решение е нещо, за което никой освен вас не е отговорен. Да, сигурно има външно влияние, което по един или друга начин е наклонило везните в посока на погрешния ви избор. Подвели са ви, но вие сте позволили да ви заблудят. Решението е било ваше. И колкото по-бързо го приемете, толкова по-бързо ще успеете и да продължите напред. И в двата случая всичко зависи само и единствено от вас.

Не се обвинявайте, отговорете си на въпроса „Защо”

Как се озовахте в това положение, какво ви доведе до решението да поемете по стръмното? Не си посипвайте главата с пепел и не изпадайте в жестоко самосъжаление и самобичуване. Върнете се назад и разчоплете причинно-следствените връзки. Преценете дали в бъдеще ще продължите да разчитате на съветите на приятели, или ще си позволите да действате импулсивно и без да сте си написали домашното. За да може да избегнете грешката занапред, трябва първо да я откриете и да я опознаете.

Извинете се

На себе си или на другите, които случайно или не са пострадали от недобрата ви преценка. Обяснете какво ви е накарало да постъпите по този начин, признайте, че сте осъзнали грешката си. Няма непоправими неща, стига да подходите към засегнатите искрено и отговорно. Дори да не ви простят, поне ще знаете, че сте постъпили достойно.

Съсредоточете се върху настоящето

Няма нужда да дълбаете в полето „какво, ако не бях”. Направили сте го, сгрешили сте. Точка. Приемете, че е минало, макар да знаете, че без последствия няма да се мине. Концентрирайте се върху позитивните неща, които може да направите тук и сега. Върху това какво от стореното може да бъде променено. А ако не може, давайте напред. Никой не е успял да промени миналото, едва ли и вие ще успеете. Не губете енергия напразно, за да не пропуснете шанса да направите настоящето по-добро. Само трябва да вземете решение, добро решение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X