Напишете дума/думи за търсене

Какво не знаем за алергените в козметиката

Когато ползваме крем, сенки, червило или спирала за мигли, искаме да подчертаем красотата си, да изглеждаме по-свежи и млади. Вместо това понякога получаваме зачервяване или възпаление на очите, петна по кожата или сърбеж. От алергични реакции никой не е застрахован. Едни от нас са с по-чувствителна кожа, която бурно реагира, а на други това може да се случи, когато най-малко очакват.

Алергията и индивидуалната непоносимост са различни реакции. Веществата или алергените, които най-често предизвикват алергии са консервантите, оцветителите и ароматите.

Колкото по-дълъг е срокът на годност на един продукт, толкова повече парабени и формалдехиди има в тубичката, която сте си купили. Сега производителите твърдят масово, че не използват парабени, а дали е така?

Средствата с по-кратък срок на годност може да са с естествени консерванти като сорбинова киселина или пчелен восък, но ако имате алергия от пчелни продукти, бъдете предпазливи.

Трябва да сте наивни, ако си мислите, че щом шампоанът ви ухае на киви, в него има екстракт от този плод. По-изгодно е за производителите да използват синтетични аромати, които са идентични с натуралните. И колкото по-силно ухае козметиката ви, толкова повече са изкуствените аромати в нея. Понякога уханието цели да очарова клиента, независимо как ще се отрази на кожата му. Учените отдавна твърдят, че някои от натуралните етерични масла, като тези от бергамот и цитруси, също могат да предизвикат алергия. Други силни природни алергени са ананасът, шоколадът, динята, ягодите, медът.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X