Напишете дума/думи за търсене

Какво не знаем за алергените в козметиката

Обикновено оцветителите са соли на метали - сребро, хром, никел, като в моливите за очи и тушът за мигли са най-алергенните съставки в козметиката. Тези вещества могат да се открият и в състава на други продукти, но устните и очите са зони, в които козметиката контактува директно с лигавицата на устата и очите и алергените лесно попадат в организма.

Колкото по-ярки и устойчиви са червилото ви, моливът или тушът за мигли, толкова повече са агресивните вещества в тях. И не си мислете, че като сте платили много пари за нещо, проблеми няма да имате. Когато от една или друга алергия страда всеки пети човек по света, скъпият продукт не ни гарантира сигурност.

Хипоалергенни продукти не съществуват

Твърденията за хипоалергенни продукти и липсата на алергени в тях са рекламни трикове. Сега е позволено да се поставят такива маркировки на опаковките след клинични изпитания с доброволци.

Когато клепачите ви се възпалят и подуят, ще ви успокои ли фактът, че някъде в Европа например 500 или 1000 души са понесли добре новия крем за околоочен контур. Алергичните реакции са индивидуални и никой не може да ви гарантира безопасността. Иначе в хипоалергенната козметика се използват по-малко от най-разпространените алергени. Срокът на годност е по-кратък, когато консервантите са по-малко, а продуктът е без мирис, когато не са използвани ароматизатори. Понякога и дълго използван от вас крем може да предизвика алергия, ако срокът на годност е отминал, ако случайно в него са попаднали бактерии, ако не е съхраняван правилно.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X