Напишете дума/думи за търсене

Слънчеви рибки се отглеждат и в аквариум

Слънчевите рибки обитават водоеми, но могат да се отглеждат и в аквариум. Предпочитат местата в реките, където водата е огряна от слънцето и сред обилната растителност. Иначе са чувствителни към смяна на температурата на водата и непочистен аквариум.

“Враг” на рибарите

Слънчевата рибка се нарича още Царичка, Циганка или риба Часовник. Достига до 40 см и до 900 г, когато е на свобода във водните басейни. Най-голямата е уловена от рибари в езерото Онтарио и е била 600 г. У нас може да се срещне навсякъде - обитава реки, язовири, блата и особено там, където има костур.

Този вид риби са внесени в Европа от Северна Америка в края на ХVIII и началото на ХIХ век от аристократи. Подмамени от екзотичния й вид, те зарибили с нея езерата край замъците си. Тъй като е хищник, тази риба постепенно навлязла в каналите и реките и се разпространила из цяла Европа. По Дунав стигнала и до България, където се превърнала във “враг” за рибарите, тъй като кълве на почти всяка стръв, хваща се лесно и измества останалите видове при риболов. Не оцелява само във високопланинските реки. Стръвна е и изяжда хайвера на други риби, дафнии, ларви на насекоми, ручейници, но напада и малки новоизлюпени рибки. Когато е много изгладняла, налита дори на хляб, пшеница и друга неживотинска стръв. Характерно за вида е, че има много кости и не е привлекателна за ядене и риболов.

Внасят “слънчеви лъчи” в аквариума

В аквариум слънчевите рибки достигат 10-12 см. Добре е да се отглеждат в просторни аквариуми с размери 80-100 см. На дъното на аквариума можете да сложите дребнозърнест чакъл, добре измит и студенолюбиви растения, тъй като слънчевите рибки обичат да се крият в тях. Необходими са им и изкуствени скривалища - пещери от корени, камъни или глинени гърненца. Водата в аквариума не бива да надвишава 15-20 градуса, а през зимата може да се понижи до 4 градуса. Тъй като са хищници, заложено им е да преследват плячката си и никога не взимат храна, паднала на дъното на аквариума. Затова не ги затрупвайте с храна, която само ще го изцапа. Слагайте им по малко и следете дали я изяждат. Аквариумът трябва да се чисти редовно, а водата да се сменя, тъй като обичат чиста и бистра вода. Тя трябва да е наситена с кислород, затова им вземете помпа и маркуч за кислорода. Тези рибки внасят разнообразие и слънчеви цветове в аквариума. Много са чувствителни към температурни колебания, смяна на вода, химикали и влошаване качеството на водата.

Обичат движение на водата, придържат се към долните и средните слоеве. Може да се отглеждат в общ аквариум с риби, обитаващи горните слоеве на водата.

Изискват специални грижи през размножителния период

Размножителният период на рибата “часовник” е през април - юни, когато температурата на водата е 18 градуса. Мъжкият приготвя ямка, където примамва женската. Над ямката в интервал от 10-на минути се изхвърлят и оплождат около 100 хайверни зрънца. Те полепват по дъното на ямката и остават закрепени там. Мъжкият пази “гнездото” и с движенията на перките си осигурява приток на чист въздух. Добре е през това време женската да не е в аквариума. Малките рибки се излюпват след 3-6 дни. Тогава температурата на водата трябва да е 22 градуса.

Първо те изплуват от ямката и увисват на листата на растенията. Тогава е добре да намалите нивото на водата с 15-20 см. След 7-8 дни бебетата вече плуват свободно. Известно време след това, малките отново се връщат в “гнездото”, което след напускането им се почиства и разширява значително от мъжкия. През този период той е много агресивен и напада всеки, който се доближи до новоизлюпените рибки. Едва на третата година малките стават полово зрели.

Полът им се различава трудно

Тялото на слънчевата рибка е изтеглено, яйцевидно, високо, сплескано отстрани и е кафеникаво, златисто. На главата има тъмночервени или червеникаво-жълти петна с различна големина. Хрилното капаче е блестящо зелено с тъмночервени линии и точки. По-младите екземпляри са черни с оранжево-червено петно в задната част. Плавниците са зеленикави до златисто-жълти, на задната част имат тъмни петънца. Полът се различава трудно, като при самката червеното петно е по-слабо оцветено и тя е по-едра.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X