Напишете дума/думи за търсене

Мадлен Алгафари: Хорхе Букай ми каза да не препускам пред себе си

снимка: Валентин Киров и Донка Златанова Studio Blick
снимка: Валентин Киров и Донка Златанова Studio Blick
Как възпитаваш децата си?

Искам дъщеря ми и сина ми да са добри и благодарни хора. Уча ги, че всички можем да летим, че душата ни не познава ограничения нито на времето, нито на пространството. В нея можем да намерим всички живели преди нас. Всичко извън нас е временно и е част от ограничения земен живот. Всичко вътре в нас е вечно. Нещата се срещат и разделят във външния триизмерен свят. Във вътрешния те винаги са били, са и ще бъдат свързани. Нищо живо не може да съществува самостоятелно и всички ние сме клетки на живота.

Приятелка си с известния психоаналитик и писател Хорхе Букай, какво си говорихте, когато му беше на гости?

Преди няколко години с дъщеря ми му бяхме на гости в Испания. Тогава имах силно лично преживяване. Обяснявах му за милионите си планове, за проектите ми, за книгите ми, за пациентите и той в един момент каза: “представи си, че си умряла и ми прочети надгробното си слово, само че ми казвай обратното на това, което е било”. И аз започнах да казвам - тук почива една жена, която умееше да си почива, знаеше как да намира време за себе си, умееше да си отстоява личното пространство, без да се чувства виновна и длъжна”. и като почнах в тая посока, и като се наревах едно здраво, Хорхе ми каза: “не препускай цял живот пред себе си, полека”. Това си беше терапевтична сесия.

В книгата ти “Приказките за пораснали деца” разказваш за изгубеното време, което е в изобилие на нашата планета. как да не го губим?

Като развиваме духовната си интелигентност, а не само рационалната и емоционалната. Рационалният интелект е общата ни култура, тя ни прави оправни в триизмерния свят. Емоционалният интелект ни помага да боравим с емоциите си - кога, къде и как да ги изразяваме. Духовната ни интелигентност ни кара да си задаваме въпросите за смисъла на живота, за мисията ни и защо сме тук, по какъв начин сме свързани с цялото. Ако не забравяме, че непрестанно сме свързани с онова цяло, няма да си губим времето. Губи си времето неосъзнатият човек, духовно неинтелигентният.

Вярваш ли в прераждането?

Избирам да вярвам. Така много неща изглеждат логични, иначе се губи логиката. Мъдрият човек трябва да може да живее с хипотези и със свобода на избор.

Казваш, че чрез писането “пускаш” болките си, какви са те?

Хем искам да съм мъдра и да знам, че всеки човек има право да бъде такъв, какъвто е, хем продължавам да се дразня от простащината, злобата, евтиното интригантство на джуджетата в духовно измерение. Здравата ме боли за това. С времето болежките ми стават от лични към по-мащабни.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X