Напишете дума/думи за търсене

Какво (не) може да си позволи шефът

Може да ограничи ползването на социални мрежи

Вярно

В 80 % от фирмите достъпът до сайтове като Facebook е ограничен или забранен. Причината е, че според шефовете, служителите прекарват в социалните мрежи прекалено много време, без дори да си дават сметка за това и не си вършат пълноценно работата. Следенето на форуми също не се толерира от управниците, разбира се, ако не е свързано директно с работата ви или търсене на мнения за продукт, който фирмата ви предлага.

Трябва да знаете: В световен мащаб вече има случаи на хора, уволнени заради Facebook. Всичко, което публикувате там, има отбелязан час и дата, така че шефовете ви много бързо могат да разберат точно с какво сте се занимавали в работното си време. Затова не си позволявайте да прекарвате много време в сайта и най-важното - никога не прибавяйте шефовете си в листата си с приятели, защото така те ще могат да следят всичко, което правите във Facebook.

Може да забрани почивките “за по цигара”

Грешно!

Кратките почивки по време на работния ден не могат да ви бъдат отнети от висшестоя-щия. Той има право да ги направи на точно определено време и за точно определен период, но не може да ви лиши от тях. Единственият проблем идва от ограничението за пушене.

Трябва да го правите само на специално обозначените от началника места, в противен случай може да бъдете санкционирани.

Трябва да знаете: Пълната забрана за тютюнопушенето у нас се отложи за 1 януари 2014 година. Дотогава във всяка фирма може да има специални места за пушене. След тази дата обаче ще имате право на кратки почивки, но без цигари.

Има право да ви забрани връзките на работното място

Грешно

Няма закон, който да забранява връзките на работното място, следователно и шефът ви не може да ви даде такова нареждане. Любовните отношения са нещо лично и той няма право да се меси в тях, но тъй като флиртовете могат да окажат влияние върху целия екип, той все пак има право да ви постави някакви ограничения. Шефът може да ви помоли да не демонстрирате чувствата си, както и да ви направи забележка, ако използвате работното време за романтика. Има фирми, в които дори карат служителите си да подпишат документ, че гарантират, че връзката няма да се отрази зле на работата им.

Трябва да знаете: В редки случаи шефът има право да ви забрани поддържането на любовна връзка или дори да ви отстрани от задълженията ви заради любовна авантюра, но само ако става дума за случай на конфликт на интереси и вашата връзка може да злепостави фирмата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X