Напишете дума/думи за търсене

Грешки, които не бива да допускаме в работата

В работата си всеки ден се сблъскваме с необходимостта да правим избори, а резултатът от тях ни се отразява в дългосрочен план. Бърнард Мар, автор на бестселъри за повишаване на ефективността в бизнеса, изброява най-грешните решения в кариерата, за които със сигурност ще съжаляваме след 20 години.

 Да се представяте за нещо, което не сте

Може би се изкушавате да се изкарате футболен запалянко, за да се харесате на шефа си, или да се представяте за експерт в област, от която нямате никакво понятие. Да се правиш на някого, когото не си обаче, е твърде изтощително занимание. Да не говорим, че рано или късно истината излиза наяве.

Да вземате решения, като се ръководите само от материални мотиви

Независимо дали става дума за личната ви заплата или за бюджета на проект, по който работите, вземането на решения изключително по финансови съображения не е най-добрата идея. Разбира се, сметките са важни, но има и много други фактори, сред които и вътрешните ни чувства и усещания. Не пренебрегвайте интуицията си, дори и когато става дума за работа – вече е научно доказано, че тя действа в наш интерес.

Да мислите, че може да промените нещо в работата си

Това е възможно, само ако сте на най-високата лидерска позиция. В противен случай, няма как да промените ситуацията, колкото и да ви се иска. Ако си мислите, че работата ви „би била идеална, само ако…”, това е тревожен сигнал.

Да правите компромиси със себе си

Имате прилична работа с прилична заплата. Но това ли е, което наистина искате? Правите си лоша услуга, като се примирявате с нещо, което не ви устройва напълно. Повярвайте в себе си и се стремете към това, което смятате, че заслужавате – нова длъжност, по-високо заплащане или нови възможности.

Да работите по 50, 60 и повече часа седмично

Може и да ви се струва, че няма начин да не го правите – защото ви трябват пари или шефът го изисква от вас. Но няма човек, който на смъртното си легло да е въздъхнал, че би му се искало да е прекарал повече време в работа в този живот.

Да поставяте семейството и приятелите си на последно място

Да имате успешна кариера означава да се обградите от хора, които ви подкрепят. И често това не са вашите колеги и сътрудници, а семейството и приятелите ви. Ако разрушите отношенията си с тях, ще осъзнаете, че успехът в кариерата просто не си струва.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X