Напишете дума/думи за търсене

Какво може да не направи добро впечатление на гостите?

Каним приятни хора на гости и се стараем всичко да е перфектно – от чистотата до красиво подредена маса. Но психолозите посочват, че има дребни неща, които без да подозирате, могат да развалят доброто впечатление. Въпреки многото усилия. Ето някои от тях:

* Звънецът не работи. Доста хора се поколебават дали да почукат, а тези които го направят и не им бъде отворено веднага, се замислят дали е редно да са по-настоятелни или да приложат по-голяма сила. Още повече, ако има точно фиксиран час за пристигането, а при развален звънец, никой не ги чака отвън. Затова най-добре или го оправете или посрещнете хората, за да не се чудят дали са достатъчно желани.

* Няма къде да сложат обувките си, ако ги помолите да се събуят. Разумно е да предвидите един рафт за тази цел и всичко ще си дойде на мястото.

* Питането къде е тоалетната. Спестете мига, в който някой от гостите ще се превърне в център на внимание за всички с въпроса си и обозначете добре с надписи или картинки мястото.

* Недостатъчно тоалетна хартия или липса на чиста кърпа за бърсане на ръцете след миене. Постарайте се да подсигурите всичко това предварително, за да не се налага да се задават още неудобни въпроси.

* Ако гостуването включва обяд или вечеря и е с по-близки хора и в по-неформално обстановка, не се престаравайте, като поставяте твърде много прибори, дори и да сте приготвили многостепенно меню. Възможно е част от приятелите ви да не знаят как точно се борави с някои от тях. А нуждата да попитат със сигурност би ги накарала да се почустват неловко. А ако искате да направите нещо оригинално и запомнящо се, поставете за всеки персонално послание, изработено ръчно и лично от вас.

* Не е най-добрата идея да демонстрирате пред гостите си, особено дамската част, перфектната си и подредена кухня, ако наистина е такава. Освен ако целта на посещението не е подобна, а именно обсъждане на интериори, поливане на ново жилище, ново обзавеждане и т.н.

* Помислете за температурата и дали например не трябва да затоплите дома си, ако ще гостуват приятели с малко дете или човек, който наскоро е боледувал, претърпял операция и др.

* Постарайте се да спестите на по-възрастните си гости или отново на такива с проблем със здравето, временен или постоянен, усилието от сядането на ниски мебели. Това неудобство, както и предишното с температурата може и да не ви го споделят, за да не се чувствате вие неловко.

* И накрая нещо хем шеговито, толкова и реалистично – ако в намерението си да сте гостоприемни, осигурите на приятелите си още с пристигането им страхотен комфорт, примерно в кът в градината, то има голяма вероятност да не им се иска да се преместят от там по-дълго, отколкото е по вашия план. А това може да ви провали със сервирането на обяда или вечерята и всъщност цялото събитие да се превърне в разочарование за вас. Затова безспорно е най-разумно да постигнете баланс във всяко действие, когато каните гости.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X