Напишете дума/думи за търсене

Невероятната полза на кълновете за здравето

Граховите зрънца повишават потентността у мъжете

Покълналите грахчета съдържат витамини от групата В, белтъчини и аминокиселини. Фолиевата киселина у тях действа благоприятно на кожата и косата. Препоръчват се на мъжете, тъй като съдържат лецитин и цинк, които повишават потентността. Богатото съдържание на целулоза понижава холестерина в кръвта, укрепва сърцето и кръвоносните съдове.

Слънчогледови при чернодробни проблеми

Богати са на протеини, забавят стареенето, помагат при сърдечносъдови и жлъчно-чернодробни заболявания. Съдържат аминокиселини, калций, кобалт, йод, мед, желязо, флуор, магнезий, фосфор, цинк.

Нов уред

На пазара вече се предлага машина за кълнове, с технология, която претендира, че доставя балансирано количество влага и кислород на семената, като едновременно ги охлажда. Има и електронен регулатор, както и таймер, които позволяват прецизна настройка на режимите. Предимството на машината пред традиционният начин на покълване е, че тя измива кълновете автоматично. Бъдете внимателни, тъй като някои машини циркулират една и съща вода, която съдържа токсини. Би трябвало мръсната вода да се извежда от машината навън.

Как да си ги направим сами

Вземете 80-100 г семена или зърна и ги измийте 2-3 пъти с течаща вода. След това ги разстелете на слой от 2-3 см в стъклен или порцеланов съд и ги залейте с малко вода, така че тя едва да покрива горния слой на зърната или семената. Те имат нужда от малко вода и много кислород. Покрийте ги с марля. Най-важното е да им осигурите влага, въздух и топлина – до 22 градуса. След 24-30 часа ще се покажат кълнове. Достатъчно е да станат дълги 2-3 мм. Измийте ги отново няколко пъти. Преди консумация може да ги смелите, да ги поръсите върху салата или директно да ги хапвате. Най-важно е да се дъвчат добре, за да извлечете най-голяма полза от еликсира им.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X