снимка: Мила Иванова
„Влагата няма място по чугуна. Подсушавайте винаги добре!“
Най-важната част от поддръжката на чугуна е омасляването. То трябва да се извършва след всяко подсушаване в началото, докато не се образува патина. Няма значение дали го правите с олио, масло или друго, омасляването е важно, за да се създаде защитен филм върху тигана или тенджерата, който да ги предпази от ръждясване и да спомогне образуването на патина. А дори и след образуването на патина, се препоръчва да държите чугунения си съд винаги леко омаслен.
За да го омаслите, нагрейте измития и подсушен съд добре, обтрийте го целия от вътрешната страна с мазнина и го оставете да изстине. Попийте със салфетка. Още по-ефикасно би било неколкократно да извършите следната процедура: измийте го с вода, подсушете добре, намажете го с мазнина и го оставете в силно нагрята фурна за 1 час. Когато го извадите, ще наблюдавате фин слой, който е покрил съда ви и който ще предпазва храната от залепване. Така нареченото „изпичане на съда“ се препоръчва в някои случаи и за съдовете с емайлирано покритие, но е най-добре, преди да го извършите, да проверите дали указанията за употреба на вашия съд конкретно го позволяват.
Иначе с чугунените съдове с емайлирано покритие няма да имате толкова грижи като с чистия чугун, защото емайлът, който често е на два или три слоя, служи като предпазен филтър. Следователно няма нужда да пазите толкова съда от влага, няма нужда да го омаслявате редовно. В него може да готвите кисело и да оставяте храната вътре за по-дълго време. Не залепва и се чисти по-лесно от чистия чугун. И все пак храната, приготвена в чист чугун, има малко по-добър вкус. Като бонус тя е обогатена с желязо, което в съвсем малки количества се отделя по време на готвенето.
Емайлираните повърхности не са подходящи за сухо готвене, затова не поставяйте вашия съд без мазнина или течност върху котлона или във фурната. Също така не ги поставяйте директно върху дъното на фурната – използвайте решетката за преграда. Емайлът не обича и термичния шок, така че изчакайте съдът да изстине, преди да го миете с вода.
Всички чугунени съдове могат да се ползват както във фурна, така и върху котлон, включително индукционен. Това е страшно практично, защото готвенето може да започне върху котлона и да бъде завършено на бавен огън във фурната.
Уважаемият автор на статията трябва да знае, че няма как минералите да излетят от съда за готвене с парата. Един от методите за дестилация на водата е термичния (изпарение и последваща конденцазия), крайният продукт на който е практически чиста вода, без всякакви соли (минерали) в нея.
По подобие на първия мач от миналия сезон (2:2) воденият от Станимир Стоилов отново направи реми срещу "Фенербахче" на Жозе Моуриньо у дома в турската елитна лига.
Двубоят от втория кръг завърши 0:0 и се превърна в трилър с 3 червени картона.
Тимът на Мъри останаха с човек по-малко в 60-ата мин заради втори жълт картон на Хуан
Ново проучване показва, че сигналите за остаряване могат да пътуват през кръвния поток и да въздействат върху клетки в напълно различни части на тялото
За първи път в света корейски учени успяха да идентифицират молекулярния виновник зад едно от най-озадачаващите явления в биологията: как клетъчното стареене се разпространява от една част на
Колко странно нещо е човешката памет и колко невероятни възможности тя има на моите години - това е типичната самоирония на Мария Конакчиева, с която тя обяснява желанието си да разкаже живота си в книга.
Наричат я “бижуто на София” - заради изящния ѝ стил, заради умението ѝ винаги да изглежда различно, заради лекотата
Уважаемият автор на статията трябва да знае, че няма как минералите да излетят от съда за готвене с парата. Един от методите за дестилация на водата е термичния (изпарение и последваща конденцазия), крайният продукт на който е практически чиста вода, без всякакви соли (минерали) в нея.