Напишете дума/думи за търсене

Съдове от чугун – най-добрият избор за готвене (+рецепта)

снимка: Мила Иванова
снимка: Мила Иванова
„Влагата няма място по чугуна. Подсушавайте винаги добре!“

Най-важната част от поддръжката на чугуна е омасляването. То трябва да се извършва след всяко подсушаване в началото, докато не се образува патина. Няма значение дали го правите с олио, масло или друго, омасляването е важно, за да се създаде защитен филм върху тигана или тенджерата, който да ги предпази от ръждясване и да спомогне образуването на патина. А дори и след образуването на патина, се препоръчва да държите чугунения си съд винаги леко омаслен.

За да го омаслите, нагрейте измития и подсушен съд добре, обтрийте го целия от вътрешната страна с мазнина и го оставете да изстине. Попийте със салфетка. Още по-ефикасно би било неколкократно да извършите следната процедура: измийте го с вода, подсушете добре, намажете го с мазнина и го оставете в силно нагрята фурна за 1 час. Когато го извадите, ще наблюдавате фин слой, който е покрил съда ви и който ще предпазва храната от залепване. Така нареченото „изпичане на съда“ се препоръчва в някои случаи и за съдовете с емайлирано покритие, но е най-добре, преди да го извършите, да проверите дали указанията за употреба на вашия съд конкретно го позволяват.

Иначе с чугунените съдове с емайлирано покритие няма да имате толкова грижи като с чистия чугун, защото емайлът, който често е на два или три слоя, служи като предпазен филтър. Следователно няма нужда да пазите толкова съда от влага, няма нужда да го омаслявате редовно. В него може да готвите кисело и да оставяте храната вътре за по-дълго време. Не залепва и се чисти по-лесно от чистия чугун. И все пак храната, приготвена в чист чугун, има малко по-добър вкус. Като бонус тя е обогатена с желязо, което в съвсем малки количества се отделя по време на готвенето.

Емайлираните повърхности не са подходящи за сухо готвене, затова не поставяйте вашия съд без мазнина или течност върху котлона или във фурната. Също така не ги поставяйте директно върху дъното на фурната – използвайте решетката за преграда. Емайлът не обича и термичния шок, така че изчакайте съдът да изстине, преди да го миете с вода.

Всички чугунени съдове могат да се ползват както във фурна, така и върху котлон, включително индукционен. Това е страшно практично, защото готвенето може да започне върху котлона и да бъде завършено на бавен огън във фурната.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X