Напишете дума/думи за търсене

Кремена от Cook with a smile: Със сирене и яйца могат да се направят чудеса (+рецепти)

Сайтът й е пълен с изкушения от „новата“ и от класическата кулинария. Евъргрийни като свинско със зеле и крем карамел са поднесени с такъв усет и така уютно, сякаш са владетели на най-модерната и изтънчена кухня. Много ценни са всичките й рецепти с тесто, защото са с точни и лесни указания. Изобщо, ако искате да си хапнете нещо вкусно, нещо различно или пък нещо позабравено, Кремена със сигурност ще ви даде великолепни идеи на адрес www.cookwithasmile.com.

Кремена Русева
Кремена Русева
Кремена, как една „злощастна“ пилешка супа стана повод да започнете с кулинарен сайт?

Аз съм разказвала тази история, защото е смешна, но е самата истина. Обядвах с приятелки в столично заведение и си поръчах пилешка супа. Беше блудкава, неприятна и освен че супата не ставаше за ядене, имахме и някои други недоразумения по отношение на поръчаната храна. Връщайки се към Бургас, в продължение на поне 50 километра гневно нареждах „Как пък една супа може да я объркат толкова много“. Докато не чух: „Е, добре де, стига нарежда, ами вземи и започни да пишеш ти как готвиш“. Това ми държа устата затворена в продължение на още 50 километра, докато обмислях идеята дали да започна да пиша, заслужава ли си, дали мога да пиша и дали изобщо да се захващам.

С какво се занимавате извън кулинарията?

Извън писането на кулинарен блог съм редактор. Работеща майка, която като повечето от нас се справя с купища ежедневни задачи, къде успешно, къде не толкова успешно.

От кого сте учила да готвите и от кого се вдъхновявате най-често днес?

От майка ми, бабата на мъжа ми, често взимам идеи и от моя свекър. Вдъхновението е интересно нещо... ту го имаш, ту го нямаш. При мен вдъхновението не е непременно от личност. Понякога са просто разни идеи, които се появявт внезапно или са отлежавали от много време докато се избистрят.

Много ми допадат предложенията ви за класически рецепти, сякаш извадени от бабините тетрадки. Има ли незаслужено забравени евъргрийни?

Бабините и мамините тетрадки са чудесен пример за вдъхновение. Не знам дали има забравени „евъргрийни“. Регионалната кухня в страната е много разнообразна и аз се радвам на усилията на блогърите да представят рецепти от различните райони. Ако сте забелязали, това обичайно са рецепти с малко, но качествени съставки, които са налични според сезона.

Спазвате ли и какви правила на здравословно готвене и хранене?

Не, не бих казала, че съзнателно спазвам или налагам на семейството правила за хранене. Подкрепям мнението, че няма вредна храна и всичко трябва да се хапва и да се опитва в разумни граници. Никога не бих заклеймила пържените картофи като вредна храна, но не ги сервирам всеки ден на семейството си. У нас се яде риба поне два пъти в седмицата, като обикновено рибата е придружена със свежа сезонна салата и много рядко с картофи.

Ако имате достатъчно време и очаквате важни и любими хора на вечеря, какво би било менюто?

Рибно предястие, бавно печено месо със зеленчуци и сладкиш Сен Оноре.

А ако ви дойдат неочаквани гости и хладилникът е полупразен, как спасявате положението?

Със сирене и яйца могат да се направят чудеса! С добавка от малко консервирани домати – имате чудесно сирене в гювече.

Имате ли хитри идеи за използване на остатъците от храна – парчета сирена, печено месо, салата и т.н.?

„Рециклирането“ е съвсем възможно и аз като всяка една домакиня го правя редовно. Сух хляб превръщам в крутони, козунаци от Великден – в сладкиши, парчета сирена или колбаси запичам в гювечета. С малки добавки остатъците могат да се превърнат в нещо съвсем ново и вълнуващо.

Кои са трите ви любими продукта, с които може да приготвите най-сполучилвите си рецепти?

Масло, риба, вино.

А подправки?

Девисил, чесън, босилек, салвия, черен пипер, розмарин, риган, лют пипер па люспи, индийско орехче. Обожавам пресните подправки. Отглеждам ги в саксии на балкона. Наскоро се сдобих и с дафиново дръвче, така че сега разполагам и с пресен дафинов лист по всяко време.

Правите доста тестени неща. Може ла да дадете няколко съвета на начинаещите в месенето?

Всички в даден момент са били начинаещи. Единственият ми съвет е да не се страхуват да опитват. Усещането за тестото се придобива с опита. Дори да не стане от първия път, ще стане от втория или от третия.

Коя е любимата ви салата и най-добрата рецепта за лек и вкусен дресинг?

Традиционната зелена салата с яйце за мен е класиката на класиките, но за салата с пресен спанак и репички например препоръчвам дресинг от лимон, зехтин, сол, черен пипер, малко горчица и мед.

А как да си направим красива и вкусна глазура за мъфини и за торта?

Светът на тортите и мъфините е необятен. Това е една цяла отделна вселена, която предлага безкрайни възможности. Красивата глазура трябва да е част от общия вкус, да го допълва и подчертава. Нужни са пош и накрайник, малко фантазия и вдъхновение. Една от най-лесните глазури, която е подходяща както за шоколадови мъфини, така и за мъфини с плодове, за мъфини с цитрусов привкус или дори обикновени ванилови мъфини е комбинацията от масло, пудра захар и крем сирене. Поръсете с леко запечени и смлени ядки, които ще добавят хрупкав елемент и допълнителен вкус към вашия мъфин.

Има ли модни тенденции в кулинарията и ако да, какво да очакваме тази година?

Аз не съм експерт по кулинарните модни тенденции. Професионалистите могат да кажат дали има тенденции, какви са и какво може да се очаква. Това, което ми прави впечатление напоследък е ползването на сезонни продукти, на продукти, типични за даден регион, както и акцентът върху свежите зеленчуци.

Празнична питка със заквасена сметана

Необходимите продукти за питка със заквасена сметана (за тава с диаметър 24 см):

около 700 г брашно

14 г суха мая или 40 г прясна мая

2 яйца (единия жълтък е за намазване)

200 г заквасена сметана

150 мл топла вода

30 мл олио

2 с. л. оцет

1 с. л. сол

1 с. л. захар

50-60 г разтопено масло за намазване

Начин на приготвяне:

1 Маята се разтваря в топлата вода, добавят се 2 с. л. брашно и малко захар, докато стане на рядка кашичка. Оставя се настрани докато шупне.

2 От всички продукти (без 1 жълтък) се замесва тесто. Добавяйте брашното на части, защото в зависимост от големината на яйцата може да поеме повече или по-малко. Ако е нужно, добавете още малко топла вода.

Тестото се оставя да почине около 30 минути върху леко набрашнен плот покрито с кърпа. През това време то се отпуска и с него може да се оформи питката.

3 Тестото се разделя на две части. Едната се разточва на правоъгълник, като половината част на правоъгълника се нарязва на ленти, които се заплитат на плитки. Другата част се намазва с разтопено масло и се навива в посока към плитките, така че те да се увият около рулото. Пренася се в тава, предварително намазана с масло и се оформя венец, като се внимава крайната плитка да покрие мястото, където се срещат двете части.

4 От останалото тесто се отделя малка топка за центъра на питката и отново се разточва на правоъгълник. Маже се с разтопено масло и се навива на руло. Реже се по диагонал и частите се подреждат около първия “венец”.

5 Питката се оставя да втаса за около час и половина, намазва се с жълтък смесен с 1 ч. л. кисело мляко и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути. Около 20-та минута, след като има хубав цвят, върху питката се поставя алуминиево фолио, за да не загори отгоре.

След като се извади от фурната, изпечената питка се оставя за 10-ина минути в тавата, след което се вади и се оставя да изстине върху решетка.

Млечни питки

Необходими продукти:

400 г брашно + брашно за доизмесване

1 пак. (7 г.) суха мая или 20 г. прясна мая

1 яйце и 1 белтък (жълтъка оставям за намазване)

3 пълни с. л. кисело мляко (ако имате заквасена сметана сложете 1 с. л. заквасена сметана и 2 с. л. кисело мляко)

100 мл топла вода

1 ч. л. сол

1 ч. л. захар

2 с. л. олио

Начин на приготвяне:

1 Разтварям маята в топлата вода, добавям захарта и 2-3 с. л. брашно. Разбърквам и оставям настрана, докато се захване.

2 Замесвам тестото като слагам всички съставки с част от брашното и постепенно добавям брашно, докато стане гладко тесто.

3 Оставям тестото да втаса, докато удвои обема си. Премесвам тестото и оформям питките. Количеството не е голямо – за около 10-ина питки (зависи колко са големи). Аз ги правя малко по-малки от топка за тенис.

4 Подреждам в тава върху хартия за печене, като оставям разстояние, за да могат да втасат втори път и да не се слепват. Покривам ги с набрашнена кърпа. Второто втасване отнема около 45-60 минути в зависимост от околната температура.

5 Преди печенето намазвам питките с жълтък + 1 ч. л. олио + 1 ч. л. кисело мляко. Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути. Около 15-тата минута слагам алуминиево фолио отгоре, за да не прегаря златистата коричка.

Пилешки хапки с чеснов сос за 15 минути

Необходими продукти:

200 г. пилешко филе без кожа (1 бр филе пеперуда)

100 г. брашно

50 г. масло

2 с. л. зехтин

3-4 скилидки чесън

100 мл. вода (или 50 мл. бяло вино + 50 мл. вода)

сол и черен пипер на вкус

щипка лют пипер на люспи по желание

пресен магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

1 Месото се измива, подсушава се и се нарязва на хапки с дебелина около 2 сантиметра. Овалва се в брашно и се изтръсква от излишното брашно в гевгир или цедка.

2 Маслото и зехтина се загряват на умерена температура и пилешките хапки се слагат в тигана. Желателно е да са на един ред за да може да се готвят едновременно и равномерно. Пържат се 3-4 минути от едната страна, обръщат се и се пържат още толкова от другата страна. Овкусяват се със сол, черен пипер и лют пипер (по желание).

3 Добавя се чесъна, оставя се да се запържи около минута-две и се налива водата. Разбърква се за около минута докато сосът започне да се сгъстява. Количеството течност е малко и при висока температура ще се изпари много бързо, затова – умерена температура.

Преди сервиране се поръсват със ситно нарязан магданоз. Вървят с бира, бяло вино, салата, картофи, кой каквото обича.

Руло от тиквички и крема сирене без печене

Необходими продукти:

1 тиквичка (по желание жълта, тъмнозелена, а може и да се редуват цветовете)

100 г. бекон, нарязан на ленти (или шунка нарязана на тънки филийки)

250 г крема сирене

1 печена червена пиперка

1 скилидка чесън

щипка индийско орехче

щипка прясно смлян черен пипер

половин връзка ситно нарязан копър

3-4 листа пресен босилек, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

1 Тиквичката се нарязва на тънки ленти с помощта на ренде. Може да се направи и с белачка за картофи. Лентите се бланшират в гореща вода за 30 секунди, колкото да станат гъвкави. Те са много тънки и нямат нужда от повече време. Изваждат се в гевгир да се отцедят.

2 След като изстинат, лентите от тиквичка се подсушават върху кухненска хартия и се подреждат със застъпване върху правоъгълен лист найлоново фолио.

3 Върху тях се подреждат лентите бекон.

4 Крема сиренето се овкусява с черен пипер, индийско орехче, скилидка чесън, копър и босилек и се намазва върху бекона без да стига до края – оставя се около 2 см. от единия край без да се намазва.

5 Печената пиперка се поставя в края за да може при навиването да остане в центъра.

6 Рулото се навива с помощта на фолиото, краищата се пристягат и се прибира в хладилник. Може да се приготви от предния ден или да пренощува в хладилника – това не пречи нито на вида, нито на вкуса.

Пани Валевска / Pani Walewska

Необходими продукти за форма 25/35 см:

За масления блат:

500 г брашно

250 г студено масло

100 г пудра захар

5 г (1 ч. л.) бакпулвер

6 жълтъка

Белтъчен блат

6 белтъка

150 г пудра захар

1 с. л. царевично нишесте

щипка сол

Допълнително:

150 г филирани бадеми за поръсване

сладко от касис за намазване на блатовете

Крем

1 л. прясно мляко

150 г захар

1 шушулка ванилия (1 с. л. ванилов екстракт)

70 г нишесте

100 г брашно

4 жълтъка

2-3 с. л. Амарето

1 с. л. бадемова есенция

200 г меко масло

Начин на приготвяне:

1 Масленото тесто се замесва от изброените съставки, разделя се на две равни части, завива се в найлоново фолио и се прибира в хладилник за един час.

2 Половината от млякото се смесва с жълтъците, брашното и нишестето, а към другата половина се добавят захарта и ванилията. Слага се на котлона да заври и на тънка струйка се добавя към жълтъчната смес. Всичко се връща на котлона и се вари на умерена температура при непрекъснато разбъркване докато кремът се сгъсти. Сваля се от огъня, покрива се с фолио плътно по повърхността на крема, за да не хваща коричка и се оставя да изстине напълно.

3 Маслото се разбива с миксер до побеляване и към него постепенно се добавя изстиналият крем, докато се получи гладка еднородна смес, към която се добавя бадемовия аромат и алкохола.

4 Белтъците се разбиват на сняг непосредствено преди печене. Към белтъците се добавя щипка сол или няколко капки лимонов сок и се разбиват като постепенно се добавя пудрата захар. Накрая се добавя царевичното нишесте и се разбърква внимателно.

5 След като масленото тесто е добре охладено, се разстила в две форми за печене, покрити с хартия. Намазва се със сладкото, а върху сладкото се нанася пласт от разбитите на сняг белтъци (ако печете в една и съща форма, разбийте само половината белтъци, колкото са ви необходими за едната платка, а останалите ще разбиете когато печете вторият блат). Поръсва се с бадеми и се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса (без вентилатор) за 40 минути.

6 След като блатовете са напълно изстинали, сглобяваме тортата Пани Валевска. Единият блат става основа, върху него се изсипва кремът, а вторият блат се поставя отгоре. Най-добре е сглобената торта да пренощува на хладно или да се остави за поне 4 часа в хладилник.

Галет с праскови и круши

Необходими продукти:

300 г брашно

200 г масло

100 г кристална захар (по възможност фини кристали)

1 яйце

щипка сол

За плънка:

3 праскови

2 круши

2 с. л. галета

Допълнително:

захар за поръсване

филирани бадеми за поръсване

1 с. л. конфитюр от кайсии смесен с 1 с. л. вода (или 1 с. л. мед + 1 с. л. вода)

Начин на приготвяне:

Това маслено тесто е основно и рецептата се помни много лесно – 1, 2, 3 плюс яйце, като цифрите дават съотношението захар/масло/брашно. Обичайно се използва за тарталети, тартове или пай, бисквити, но в днешния случай се превърна в галет.

1 Брашното, захарта, солта и маслото, нарязано на кубчета се смесват в блендер (или се претриват с ръце) до получаване на маслени трохи. Добавя се яйцето и се омесва бързо, колкото да се събере тестото. Това тесто не иска почти никакво месене, а просто да се събере. Колкото повече месене, толкова по-малко ще е хрупкаво накрая, защото се активизира глутена в брашното. Завива се в найлоново фолио и се прибира в хладилник за около час или два. Може да приготвите тестото предния ден и да оставите в хладилника.

2 Охладеното тесто се разточва на кора с дебелина 4-5 мм. Може да се разточи върху леко набрашнен плот и да се прехвърли върху тава, застлана с хартия за печене, а може да се разточва и направо върху хартия за печене.

3 С помощта на нож се оформя кръг. В центъра се посипва галетата, която ще попие част от сока на плодовете и ще предотврати подгизването на основата на галета. Това е особено важно, ако се ползват сочни плодове.

4 Прасковите и крушите се измиват, нарязват се на полумесеци и се подреждат върху основата, като се оставят около 4 см от края на кората. След това свободният край се прегъва навътре така че да похлупи частично плодовете. Галетът се поръсва със захар и филирани бадеми.

5 Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути. Веднага след изваждането се намазва с кайсиевото сладко разтворено с малко вода. Така плодовете стават лъскави, а кората придобива допълнително цвят.

6 След като е напълно изстинал, галетът се поръсва с пудра захар.

Количеството на продуктите е за един голям и два малки галета. По желание може да приготвите цялата доза под формата на индивидуални десерти, които да сервирате на гости. Може да се приготви с един вид плод или да се комбинират различни видове.

За още срещи с любимите си кулинарни блогъри, практични съвети и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X