Напишете дума/думи за търсене

Стоплете краката с мащерка

Според представите на древните китайци човекът е в постоянна връзка с природата и всяка промяна неизбежно се отразява на физическото и психическото му състояние. Основните принципи в теорията и практиката на традиционната китайска медицина се базират именно на това хармонично взаимодействие.

Поддържането на здравето е много по-важно от самото лечение на болестите. Да се лекуват, след като са се появили, е все едно да се копае кладенец, когато ожаднеем.

Кои са органите на зимата

Традиционната китайска медицина свързва зимата с елемента Вода, а от органите в човешкото тяло – с бъбреците и пикочния мехур. През този период на годината те са най-активни и е по-лесно да се възстановят, ако има нарушен баланс на енергията им. Но в същото време, ако енергията им е прекалено силна, могат да отслабят функциите на сърцето, което се свързва с елемента Огън, тъй като според теорията за взаимовръзката между петте елемента Водата гаси Огъня.

Сърцето и бъбреците трябва да са в хармония – Водата на бъбреците не бива “да угася” Огъня на сърцето, а Огънят на сърцето не бива да “изсушава” течностите на бъбреците.

Според традиционната китайска медицина бъбреците са “вратата на живота”. Затова с напредването на възрастта трябва да им се отделя по-специално внимание.
Емоцията, която се свързва с бъбреците, е страхът. Ако те са здрави и силни, то човек е безстрашен. Но постоянните опасения и страх увреждат бъбреците или са знак, че нещо с тях не е наред. От състоянието на този орган зависи и колко силна е волята на човек. Ако той няма желание да предприема каквото и да било, това означава, че трябва да подсили енергията на бъбреците.

Основните проблеми, които могат да предизвикат дисбаланс във функцията на този орган, са да не им достигат Ин и кръв или да се появи недостиг на Ян енергия.

Грижи за здравето

Зимата е сезон за оттегляне и почивка, когато енергията Ин доминира, а Ян се движи навътре. През този сезон листата на дърветата са опадали, а животните са се потопили в зимен сън. Зимата е време за тишина и спокойствие.

В класическия трактат “Хуанди нейдзин” се казва, че трите зимни месеца са време, през което Ян енергията се “затваря в скривалището” и не бива да се безпокои. Трябва да се ляга рано и да се става късно след изгрева на слънцето. Стремежите трябва да са скрити вътре в дълбок покой, като някоя тайна. Трябва да се пазим от студа и да стоим на топло, да не допускаме загуба на жизнена енергия Ци. Спазването на тези принципи е път към култивиране и спестяване на енергия. Ако се нарушават, ще се увредят бъбреците и през пролетта ще се чувстваме уморени и няма да ни стигнат силите за пролетното обновление.

През зимата трябва да се запази спокойствие и да се избягва психическото и емоционално претоварване. Мрачните зимни дни предразполагат към меланхолия и тъга, но въпреки това човек трябва да се опита да запази душевното спокойствие и оптимизма. Затова избягвайте излишната суета, не търсете слава и изгоди, задоволете се с вече постигнатото, търсете духовна упора в работата и отделяйте време за занимания с неща, които ви доставят радост и уморотворение, обичайте живота и се грижете за себе си.

Известният лекар У Шансиен препоръчвал при болести, предизвикани от емоционални фактори, болният да се любува на цветята, да разсейва тъгата като слуша музика, за да изгони мъката. Това според него било по-ефикасно от лекарствата.

През зимния период не бива да се претоварваме и физически, към активни дейности да се пристъпва след изгрев слънце, работата да се редува с почивка, а заниманията със спорт да са умерени. Тренирайте, докато се стоплите, но спрете преди да започнете да се потите твърде много. Зимата е подходящо време да обърнем поглед навътре към себе си, а за това биха ни помогнали практикуването на източни системи за здраве и себеусъвършенстване като йога, различните видове цигун, вътрешните стилове на бойните изкуства.

В студените и ветровити дни, ако имате възможност, стойте у дома на топло, за да не изразходвате прекалено много жизнена енергия Ци и да се предпазите от настинки. Но в помещенията не бива да е твърде топло и да се потите (освен ако не сте настинали вече), защото така лесно ще изтощите “спотаената” Ян енергия.
В облеклото трябва да следвате същия принцип. Обличайте се така, че нито да ви е студено, нито прекалено топло.

Обърнете специално внимание и на ходилата. През зимата те трябва да се пазят топли, за да тонизирате енергията на бъбреците. Китайската медицина препоръва вечер преди лягане да ги държите в топла вода, към която може да добавите билки. Това не само ще затопли цялото тяло, но и ще успокои нервната система, ще премахне умората и ще ви осигури спокоен и добър сън.

Според традиционната китайска медицина на ходилата се намират рефлекторни зони на цялото тяло, както и биоактивни точки. Затова след като затоплите стъпалата, може да ги масажирате. Така ще стимулирате и балансирате функцията на вътрешните органи и на организма като цяло, ще подобрите обмяната на веществата и ще укрепите защитните си сили.

Ако по принцип се оплаквате от студени крайници, към водата, в която държите стъпалата, може да добавите мащерка, риган или розмарин. Други варинати са 2 с.л. джинджифил на прах (може и пресен), смлян черен пипер или една супена лъжица горчица на прах.

През зимата гърбът и вратът също са уязвими към студа зони. Гърбът е място, където минават меридиани, които управляват потока на Ян енергията, а в областта на врата се намират акупунктурни точки, през които лесно може да проникне патогенният вятър. Пазете ги топли, за да не се простудите. Използвайте слънчевите зимни дни, за да нагреете гърба и да се заредите с Ян енергия.

За да се погрижите за бъбреците и да съхраните субстанцията Дзин, през зимата не прекалявайте със секса. В древността китайските лекари съветвали в студените месеци съпрузите да спят в отделни легла, за да не прекаляват с интимните дела, които обикновено изтощават организма.

Из „Здраве от Китай”

Книгата може да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X