Напишете дума/думи за търсене

Люси Евтимова: Бобът има доста по-полезни качества от киноата (+рецепти)

Начин на приготвяне:

1 Разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. Добавяме и ванилията.

2 Пюрираме спанака заедно с олиото.

3 Пресяваме брашното и бакпулвера и започваме да прибавяме постепенно от него и от спаначената смес към яйчената, докато се получи хубава, пухкава и нежно зелена смес за блатове.

4 Разпределяме я в три тавички с диаметър от 20 см, предварително застлани с хартия за печене на дъното, леко намаселни.

5 Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност. Проверете с дървен шиш. Оставете блатовете да се охладят напълно, преди сглобяване на тортата.

6 През това време правим крема, като разбиваме течната сметана на сняг, прибавяме крема сиренето, захарта и ванилията. Опитайте на сладост и ако желаете - добавете още захар.

7 За сиропиране на блатовете използваме леко затоплено прясно мляко, подсладено с малко мед.

Изравняваме блатовете с нож, като запазим трохите за украса.

8 Сглобяваме тортата, като сиропираме блата, а след това нанасяме и от крема. Измазваме цялата торта с крем и украсяваме с останалите ни трохички.

Украсяваме по желание.

Норвежки хлебчета с крем

Необходими продукти:

Около 700 г брашно

90 г захар

70 г масло

30 г мая (малко повече от половин кубче)

350 мл прясно мляко

1/2 ч.л. млян кардамон

250 мл ванилов пудинг

За декорация:

пудра захар

кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

1 Приготвяме ваниловия пудинг според описанието на опаковката. Разбира се, че може да си направите и домашен ванилов крем.

2 Докато кремът се охлажда, забъркваме тестото. Шупваме маята в леко затопленото мляко и една-две супени лъжички от захарта. В купата пресяваме около 400 г от брашното и добавяме останалата захар и кардамона. Прибавяме и шупналата мая.

3 Замесваме тестото, като постепенно прибавяме от разтопеното масло и останалото брашно, докато се оформи меко, нелепнещо тесто. Оставяме да втаса в намаслена купа за около час, покрита с прозрачно фолио.

4 От готовото, втасало тесто оформяме топчета с размерите на мандарина, като от цялото тесто излизат около 20 броя.

5 Редим топките в тавичка с хартия за печене, като във всяка правим малка вдлъбнатинка например с гърба на лъжица за сладолед.

6 Запълваме вдлъбнатото с крем и оставаме да втасат още 15 минути. През това време загряваме фурната на 220 градуса.

7 Печем ги за около 8-10 минути, като може да натиснете малко от крема навътре и да допълните с още крем по средата на печенето, тъй като той изтича по време на печене.

8 Оставяме ги да се охладят напълно, като кремът ще слегне леко.

9 За глазурата размиваме малко пудра захар с вода, така че да стане като захарен сироп и потапяме хлебчетата. След това овалваме страните им в кокосови стърготинки.

Лесна торта с кроасани "Черно и бяло"

Необходими продукти:

6 бр. кроасани

4 бр. ванилов пудинг (или по-малко, ако искате "по-мокър" крем)

15 с.л. захар

15 бр. обикновени бисквити

1 литър прясно мляко

250 г краве масло

100 г черен шоколад

Начин на приготвяне:

1 Загряваме захарта и 800 мл от млякото на котлона. През това време смесваме пакетчетата пудинг в купа с останалите 200 мл мляко.

2 Когато млякото тръгне да завира, а захарта се е разтворила напълно, прибавяме при непрекъснато бъркане пудинговата смес на тънка струйка. До няколко минути кремът се сгъстява.

3 Дърпаме от котлона и прибавяме маслото, докато кремът е още горещ. Разбъркваме.

4 Докато кремът е още горещ, го разделяме на две части, като в една от тях слагаме начупения шоколад и разбъркваме, докато се интегрира и той и се получи лъскав, какаов крем.

5 Сглобяваме тортата, като във форма с махащи се стени поставяме на дъното обикновените бисквити. Може преди това да ги потопите за кратко в компот от праскови, подсладено прясно мляко или друго.

6 Отгоре изсипваме шоколадовия крем, изравняваме го с лъжицата и нареждаме кроасаните плътно един до друг.

7 Отгоре разпределяме белия ванилов крем и украса по избор.

Оставяме още топлата торта за малко на стайна температура, докато се охлади, покрита с кухненска хартия, а после я прибираме в хладилника.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X