Напишете дума/думи за търсене

Ретинолът - новият враг на бръчките, който наистина работи

Ретинолът всъщност е познат отдавна - но чак сега става ясно до каква степен може да се превърне в съюзник в мисията за подмладяване.

Първоначално ретинолът се е използван от експертите в козметиката за лечение на акне. Доказано е, че при употребата на този компонент кожата придобива по-здрав вид, пъпките завяхват, а възпалителните процеси значително намаляват. Но при набюдение на пациенти с хронично акне учените забелязали, че при постоянна терапия с ретинол се наблюдава не само съществен прогрес в лечението на основното заболяване, но и се забавят процесите на стареене - бръчките се образуват много по-бавно.

Как работи

След като приникне в епидермиса, ретинолът активира синтеза на колаген и еластин, които отговарят за елестичността и гладкостта на кожата. Освен това, блокира въздействието на металопротеиназа - ензим, който разрушава колагена и еластина. По този начин се получава двойно действие. Има обаче една подробност: за да стане видимо действието на ретинола, е необходимо да се приема в продължение на три месеца. През този период кожата трябва да се защитава от действието на UV лъчите, тъй като става фоточувствителна и при контакт със слънцето може да възникнат сериозни пигментни петна. Поради тази причина ретинолът трябва да се прилага не всекдневно, а ведъж на три дни. При това е важно да се прави пауза от около 5 минути между нанасянето на крема с ретинол и обичайния хидратиращ крем.

В по-удобна форма

За щастие дерматолозите са открили решение на тези дребни неудобства - ретиноловото масло, което може да се използва самостоятелно (като серум) или като добавка към всекидневния крем. Маслото притежава всички положителни и подмладяващи ефекти на ретинола, но не дразни кожата и не предизвиква зачервявания или други възпалителни реакции. Препоръчва се ретиноловото масло да се ползва през нощта, а през деня да се нанася крем с минимум SPF 30.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X