Напишете дума/думи за търсене

Даниела от Dani's Cooking: Баницата ми с броколи печели овации (+рецепти)

Кифлички с фета и пармезан

Необходими продукти:

За тестото:

150 г пълнозърнесто брашно от спелта

350 г брашно

10 г суха мая

180 мл топло мляко

2 яйца

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

60 мл зехтин

100 г сирене фета, натрошено (може да се замени с обикновено краве сирене)

За плънката и за отгоре:

150 г сирене фета, натрошено

60 г настърган пармезан

2 яйца

смесени семена за поръсване (лен, слънчоглед, мак, сусам…)

Начин на приготвяне:

Тесто:

1 В чаша смесете захарта, маята и топлото мляко. Разбърквайте леко, докато маята почти се разтвори.

2 В голяма купа смесете двата вида брашно и напарвете кладенче. В средата на кладенчето счупете двете яйца. Добавете солта, зехтина и сместа с маята. Внимателно започнете да разбърквате мокрите съставки в центъра, като постепенно добавяте брашното. Разбърквайте, докато се образува меко тесто.

3 Когато тестото поеме цялото брашно, покрийте го с влажна кърпа в купата и го оставете за около 1/2 час на стайна температура.

Плънка:

4 В купа разбийте едното яйце. Добавете натрошеното сирене и пармезана и разбъркайте, докато се смесят добре.

5 Загрейте фурната до 200 градуса С. Покрийте 2 големи тави с хартия за печене.

6 Разделете тестото на 3 части и размесете във всяка от тях по около 33 грама натрошено сирене.

7 Разточете ги на кръгове с приблизително еднаква големина. Нарежете всеки кръг на 8 триъгълници. Сложете с лъжичка от плънката в центъра на широкия край на всеки триъгълник и след това ги завийте на кифлички, започвайки от края с плънката.

8 Поставете кифличките върху подготвените тави и ги оставете да престоят още 20-тина минути.

9 Намажете кифлите с разбито яйце и ги поръсете със семената.

10 Печете ги около 20 минути, или до златисто.

Бележка: Най-лесният и най-чистият начин за разточване на тесто е между два листа хартия за печене, леко поръсени с брашно.

Баница с маслини

Необходими продукти:

400 г точени кори

400 г сирене (може да използвате също фета, рикота или котидж)*

400 г кисело мляко

4 яйца

100 г топено масло

1 ч.л. сода бикарбонат

200 г черни маслини без костилки, нарязани на колелца

*Ако сиренето, което използвате, не е солено, трябва да добавите и сол

Начин на приготвяне:

1 Загрейте фурната на 200 градуса С. Намазнете тава за печене (кръгла или правоъгълна – както прецените) и я покийте с хартия за печене.

2 В голяма купа смесете натрошеното сирене, яйцата, киселото мляко, содата бикарбонат и маслото. Разбъркайте почти до хомогенност (не е проблем да останат парченца сирeне).

3 Разстелете корите една върху друга и сложете с лъжица от сместа върху най горната. Количеството смес зависи от дебелината и броя на корите: ако са много тънки, една лъжица може да е достатъчна, но ако са дебели, ще е необходимо повече. Размажете по цялата кора и поръсете отгоре с маслини. Навийте кората и я сложете в тавата покрай едната от стените. Повторте процедурата с втората кора и я поставете до първата, след това с третата и т.н. Тавата трябва да се напълни със завитите кори.

4 След като сте използвали всичките кори и маслини, ако имате останал пълнеж, залейте с него баницата.

5 Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете баницата около 20 минути. Отстранете фолиото и печете още 20 минути или до златисто.

6 Извадете тавата от фурната и покрийте баницата с кърпа. Оставете я да престои около 20 минути, преди да я сервирате.

Забележка: Ако тавата е кръгла, най-добре е да наредите завитите кори една след друга, като охлюв. Ако тавата е правоъгълна, може пак да следвате същия метод, или просто да ги наредите една до друга. По мое мнение обаче, ако баницата е с богата плънка, начинът на нареждане на корите не е от съществено значение.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X