Напишете дума/думи за търсене

Кострецът бори диабета и подаграта (+рецепти)

Кострецът е едногодишно тревисто растение. Стъблото е изправено, с височина 40–80 см, в долната част разклонено и е меко, сочно и кухо. Приосновните листа са разположени в розетка, а понякога от един корен излизат повече от една приосновни листни розетки. Листата са меки, дълбоко пересто нарязани, тъмнозелени или червеникави, отдолу по-светли, гладки и обхващащи стъблото до половината. Цветовете са яркожълти във вид на кошничка, 2–2,5 см в диаметър. Коренът, листата и стъблото съдържат и отделят при разкъсване бял млечен сок (латекс). Плодът е плосък, наръбен, 2,5–4 мм дълъг, кафяв, снабден с 8 мм дълги перца. Цъфти през юли–септември.

Градинският кострец се среща навсякъде – в зеленчукови градини, обработени ниви, песъчливи места, край пътя, в дворове, около населени райони, запустели терени, купчини боклук. Растението се счита за инвазивен вид – плевел. То се разпространява бързо и е непретенциозно към почвените и климатичните условия. Расте през цялата година, ако има достатъчно влага. В някои страни, като Австралия, нанася значителни вреди на културните растения и понякога е сериозен проблем за фермерите. Отглежда се в малък мащаб като зеленчукова култура.

В него се съдържат биологичноактивни вещества – витамин С, витамин А, витамин В1, витамина В2, ненаситени мастни киселини, органични киселини (винена киселина, ябълчена киселина), микроелементи (калций, желязо, фосфор), холин, горчиви вещества, алкалоиди и др.

Използване като храна

Като доказателство за хранителната стойност на растението плевел кострец е не само неговият химичен анализ, но и това, че него с удоволствие го ядат тревопасните животни, особено свине и овце. За това говори и латинското му наименование – „sonchus” се отнася до кухото му стъбло, а „oleraceus” за добрия му вкус. Едно от английските му наименования е „заешки трън”, което сигурно е свързано с предпочитането на това животно към растението като храна и размножителните способности на животното. Митологията също обръща внимание на хранителните качества на градинския кострец. В древногръцките легенди се разказва, че Тезей, преди да тръгне да се бие с минотавъра на остров Крит, поискал да изяде една порция салата от градински кострец (зохос на гръцки). За хранителни цели се използват главно листата. С млади листа се приготвят салати, супи, борш и др. За отстраняване на горчивината те се бланшират, варят или се накисват във воден разтвор на сол за 25–30 минути. За храна се използват и корените. Варени, те придобиват приятен вкус и аромат. В китайската кухня листата се използват като пикантна подправка.

Салата от градински кострец със зелен лук. 100 г млади листа и стъбла от кострец се заливат с гореща подсолена вода (2–3 с.л. сол на 1 л вода), похлупва се за 15 мин, след което се изваждат, отцеждат се от водата и се нарязват на ситно. Размесват се с 1 връзка – 50–100 г, зелен лук и няколко ситно нарязани стръка копър и магданоз, посоляват се на вкус и се подреждат в подходящ съд. Салатата се залива с растителна мазнина или сметана и отгоре се украсява с нарязани твърдо сварени яйца и клончета копър. Салатата е особено полезна за кърмещи майки.

Салата от градински кострец с кисели краставички. 100 г млади листа от кострец се накисват в 10% разтвор на сол (100 г сол в 1 л вода) за 40 мин, след което се отцеждат, подсушават се и се нарязват на ситно. В подходящ съд се подреждат 100 г кисели краставички, нарязани на шайбички, посипват се обилно с нарязаните на ситно листа на кострец, поръсват се и с 20–30 г настърган хрян и се заливат с растителна мазнина. Вместо растителна мазнина може да се използва майонеза или сметана.

Салата от градински кострец със сухар. 100 г млади листа от кострец се заливат с гореща подсолена вода (2–3 с.л. сол на 1 л вода), похлупват се за 10–15 мин, след което се изваждат, отцеждат се от водата и се нарязват на ситно. Подреждат се в подходящ съд, посипват се с натрошени сухари и се заливат с горещо краве или растително масло. Салатата се поднася както топла, така и студена.

Салата от градински кострец с картофи. 100 г млади листа от кострец се обработват за отстраняване на горчивината по един от описаните по-горе начини. 200 г картофи се сваряват, нарязват се на малки кубчета и се размесват с нарязаните на ситно листа на градински кострец. Подреждат се в подходящ съд, посоляват се на вкус и се поливат с винен оцет и растителна мазнина. Отгоре може да се залее с майонеза или сметана, но за по-тежки рибни или месни блюда по-добре е да се поднесе без тези допълнения.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X