Напишете дума/думи за търсене

Кострецът бори диабета и подаграта (+рецепти)

Супа от градински кострец. Готви се както супа от коприва или спанак. 100 г листа от кострец се нарязват и се сваряват с 1–2 с.л. ориз и 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно. След сваряването на ориза супата се подсолява на вкус, прибавя се 1 с.л. краве масло, 2–3 стръка копър и магданоз, нарязани на ситно, малко черен пипер и се кипва за 1–2 мин. Поднася се гореща, като се предлага кисело мляко или надробено сирене.

Борш от градински кострец. 150 г картофи се нарязват на малки кубчета и се варят в 1 л вода до полуготовност. Прибавят се 150 г млади листа от кострец, нарязани на ситно, 1 настъргана или нарязана на ситно глава лук, сол на вкус, малко черен пипер и се вари до готовност на картофите (поне още 3–4 минути за сваряване и на листата). 1 с.л. брашно се размива в 50 мл студена вода и се изсипва във врящия борш, разбърква се и се поднася горещ. Преди поднасяне се подправя с краве масло или със сметана.

Пюре от градински кострец. 200 г листа от кострец се подготвят за отстраняване на горчивината по един от начините, посочени по-горе. Отцеждат се добре и се смилат в миксер или в месомелачка. Посоляват се на вкус, добавя се черен пипер и 2 с.л. растителна мазнина и се разбърква добре. Вместо растителна мазнина може да се използва майонеза. Пюрето е подправка за рибни и месни блюда.

Пюре от градински кострец с чесън. Пюрето се приготвя, както е описано по-горе, само че при смилането листата от кострец в миксера или в месомелачката се слагат 4–5 почистени скилидки чесън. Така то придобива допълнителен вкус и аромат и може да се използва самостоятелно на сандвич върху препечена филийка.

Подправка от сухи листа на градински кострец. Листата се обработват както е посочено по-горе за отстраняване на горчивината, отцеждат се добре от водата, подсушават се първоначално на проветриво място за едно денонощие и се сушат при 60 градуса във фурната на печката, докато станат пръхкави, след което се смилат в кафемелачка. Съхраняват се в добре затворен стъклен съд на тъмно и хладно място. Подправката е подходяща за салати, супи, пюрета, рибни и месни блюда.

Лечебни качества. Градинският кострец се използва от народната медицина в няколко специални случаи главно като настойка: за лечение на възпалителни процеси, при болки в гърдите, при простуда, при чернодробни колики и храчене на кръв, при подагра, асцит и за освобождаване от глисти. Със свежи листа на кострец се лекуват порезни и разкъсни рани, рани с обилно кръвотечение, рани от продължително залежаване, фурункули и др. При раните не само се ускорява процесът на заздравяване, но се изключва и рискът от възпаление на раната, тъй като кострецът има и бактерицидно действие. Настойки и чай от листа на градински кострец се прилагат при захарен диабет, тъй като кострецът понижава захарта в кръвта.

Из „Диворастяща храна”

Книгата можете да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X