Напишете дума/думи за търсене

Спрете оплешивяването с тези дарове от природата

Смяната на козината при животните може и да означава смяна на сезоните, но със сигурност това явление при хората се слави със своята целогодишност.

Никак не е забавно да вадим от прахосмукачките топчета коса, която доскоро се е намирала върху главата ни. За съжаление застраховката срещу плешивост не важи и за жените.

Майката природа си иска нейното. Едновременно с това обаче дава и някои от своите лекове, които да спасят скалпа ни от прекалена бляскавост и неокосменост.

Чували сте мъдрата приказка, че човек е това, което яде. Това с пълна сила се отнася и за косата. Хранителен режим, в който присъстват повече небелени плодове и зеленчуци, допринася за силата на косъма. Полезни за косата са картофите, чушките, краставиците, дори бобовите кълнове, които са богати на силикати – минерали, които я укрепват.

Коприва

Една от тайните на бабите ни изживява своето възкресение, след като и съвременните козметични експерти се обърнаха към тази билка в помощ срещу оплешивяването. Както при зеления чай, и при копривата химикалите в това растение възпрепятстват пагубното трансформиране на тестостерона в ДХТ. Неслучайно толкова балсами и шампоани се правят от екстракта на копривата, която прави косата гъста и здрава.

Червена чушка

Този зеленчук е удачен не само в салатите, но и върху главата ни. Той има способността да увеличава производството на хистамини, които стимулират деленето на клетки и растежа на косата.

Лук

Ако нанасяте два пъти дневно в продължение на два месеца сок от лук директно върху скалпа си, възможността да се сдобиете с нова реколта коса изобщо не е невероятна. Първите резултати са видими още след втората седмица.

Гинко Билоба

Това растение подобрява кръвообращението в мозъка и на кожата. Специалистите вярват, че увеличеният поток на кръв към скалпа увеличава израстването на нова коса, доставяйки нутриенти на фоликулите на косата.

-----

Зелен чай

Катетините в него потискат ензима 5-алфа редуктаза, който превръща тестостерона в убиеца на коса дихидротестостерон (ДХТ). В резултат на промени в метаболизма на андрогените - мъжките полови хормони, може да се стигне до поява на косопад.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X