Напишете дума/думи за търсене

Вкусни и полезни рецепти от коприва

Супа от коприва, лук, киселец и медуница. В 1 л месен бульон се сваряват 1–2 картофа, нарязани на кубчета. Прибавят се нарязани на ситно 1–2 шепи коприва, киселец, медуница и зелен лук. Подсолява се на вкус и се кипва за 4–5 мин. Накрая супата се подправя с 1 ч.ч. кисело мляко, в което е разбито едно яйце.

Кисела супа от коприва. 200–300 г кисело зеле се нарязва на ситно и се сварява в 1 л вода. Добавят се 1–2 глави лук, нарязани на ситно, и 2–3 картофа, нарязани на кубчета. Вари се до сваряване на картофите, след което се добавя нарязана на ситно 100–200 г коприва и се вари още 10 мин. При сервиране се подправя със сметана или кисело мляко.

Коприва с ориз. 200 г коприва се измива добре със студена вода, попарва се и се нарязва на ситно. Една средно голяма глава лук се нарязва и се запържва с 20–30 мл олио до златисто. Прибавя се нарязаната на ситно коприва и се запържва. След това се слагат две супени лъжици ориз, разбърква се добре, прибавя се червен пипер и се залива с половин чаена чаша хладка вода. Подсолява се на вкус и се оставя да ври на слаб огън 10–15 мин или се пече на фурна. Желателно е да се консумира веднага, иначе вкусовите качества на ястието се влошават. Важно е също и количеството на водата да е в съотношение с ориза 4:1. При по-голямо количество вода оризът се разкашква, особено при престояване.

Коприва с орехи. 300 г листа от коприва се сваряват за 5–6 мин, отцеждат се от водата и се смилат в миксер. 2–3 с.л. брашно се запържват в 50 г краве масло, слага се копривата, разбърква се, налива се 1 ч.ч. прясно мляко и се бърка до сгъстяване. Подсолява се на вкус и се прибавя черен пипер по желание. Пюрето се сервира с нарязани на ситно орехи.

Коприва с моркови на фурна. 500 г моркови се нарязват на ситно и се задушават с малко мазнина и вода до омекване, след което се пасират или се прекарват през машинка за месо Добавят се 1–2 с.л. брашно, 2–3 разбити яйца и 200 г листа от коприва ситно нарязана. Сместа се излива в гювеч, предварително намазан с мазнина и посипан с галета. Изравнява се, отгоре се слага краве масло и се запича. При сервиране може да се гарнира с кисело мляко или със сметана.

Пюре от коприва с тиква. 1 кг тиква се нарязва на малки парченца, смила се на машинка за месо, прибавя се 200 г ситно нарязана коприва, разбърква се добре, посолява се на вкус, подправя се с 2–3 супени лъжици краве масло и се запича в продължение на 30–40 мин. Сервира се като самостоятелно ястие или като гарнитура към други ястия.

Печена коприва. 500 г коприва се нарязва на ситно и се задушава с половин ч.ч олио, 1 ч.ч. вода, 2–3 стръка ситно нарязан зелен лук, сол, 3–4 с.л. брашно и черен пипер на вкус. Накрая се добавя 1 ч.ч. натрошено сирене, разбърква се и се залива с 3 яйца, разбити с 2 ч.ч. кисело мляко. Запича се до зачервяване на заливката.

Кюфтета от коприва с картофи. 1 кг сварени картофи се пасират, разреждат се 2 ч.ч. кисело мляко, прибавят се 200 г нарязана на ситно коприва и 1 глава запържен лук. Сместа се разбърква добре, правят се кюфтета и се пържат в добре загрята мазнина.

Чай с коприва, жълт кантарион и риган. Равни части от сухи листа на коприва, жълт кантарион и риган се смесват добре и сместа се използва за приготвяне на чай. 3–4 с.л. от сместа се попарват с 1 л вряла вода, похлупва се за 5–10 мин, прецежда се и се подслажда с мед или захар. Чаят е ароматен и ободряващ. Съхранява се в добре затворени стъклени или картонени опаковки на тъмно, сухо и прохладно място.

Коктейл с коприва и сок от моркови. За 3–4 порции се взимат 250 листа от коприва и 500 г моркови. Заедно се прекарват на сокоизстисквачка. Към получения сок се добавя сокът от 1 лимон. Подслажда се с мед. Коктейлът може да се разреди с вода или газирана вода. Поднася се охладен.

Коктейл от коприва, хрян и зеле. Приготвя се от равни части сок от коприва, сок от хрян и сок от кисело зеле. Разрежда се с вода или газирана вода. Поднася се охладен. Добавят се сол или захар на вкус. Сервира се с парчета лед.

Коктейл от коприва с ябълки. Равни части сок от коприва и сок от ябълка се смесват, подслаждат се с мед или захар, разбърква се до разтварянето на захарта и се разрежда с равен обем вода или газирана вода. Коктейлът се поднася охладен с парченце лед.

Тестени изделия и сладкиши с коприва. Прибавянето на коприва към различни хранителни продукти има за цел обогатяването им с хранителни вещества (белтъци, витамини, микроелементи, белтъци и др.), а също така и придаването на нови вкусови качества. В народните рецепти отдавна са познати и се прилагат различни хранителни и технологични добавки (подправки), които променят вкусовите качества на продуктите и ястията, повишават тяхната хранителна стойност. Най-популярни са такива добавки като червен пипер, горчица, хрян, кимион, канела, киселец, джоджен, чубрица, хмел и др. Копривата може да се използва като самостоятелна добавка или в комбинация с други. Тя може да се добавя към тестени изделия и сладкиши, при приготвянето на мармалади, желета, сладка, конфитюри, пестили и др. Това, че копривата не притежава собствени ароматни качества, е предимство, тъй като, използвайки нейните хранителни и вкусови качества, тя може да се комбинира с най-различни добавки.

Курабии с мед и коприва. Приготвят се от тесто за хляб, към което са прибавени слад (100 г на 1 кг), прах от коприва (50 г) и мед (50 г). Курабиите се глазират със смес от захар и нишесте.

Курабии с коприва. Правят се от прясно тесто, към което е добавен прах от коприва. На 1 кг тесто се добавят 30–40 г прах от коприва. Тестото се размесва добре, разточва се на дебела кора и курабиите се изрязват с формички или чаша. Глазират се със смес от захар и нишесте и се изпичат.

Желе с коприва. Към горещ разтвор на желатин се добавят сок от коприва и захар, разбърква се добре и се изсипва в тава, за да се охлади, след което се нарязва на правоъгълничета със страни 2 на 3 см и се посипват с пудра захар. Сервират се с чай или с кафе. Може да се прибавят и ароматни подправки като ментови капки.

Из „Диворастяща храна”

Книгата можете да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X