Напишете дума/думи за търсене

9 сигнала, че в тялото ни има тромб

Щеше да е страхотно, ако преди да се разболеем, имахме някаква преднина, за да предприемем нещо, нали?

Тогава нямаше да има ни настинка, ни вирус, ни чудо.

Понякога обаче тялото сигнализира за някои нередности, но непознавайки езика му, сме склонни да подминаваме тези предупреждения.

Как да разпознаем, че организмът ни се готви да ни „подари“ тромб?

Всички знаем колко е опасно това не само за здравето, но и за живота.

Зачервяване на кожата

Ако имате тромбоза, това може да причини промяна в цвета на кожата на краката или ръцете. Ако забележите червенина, а крайникът е по-топъл, отидете на доктор.

Внезапно подуване

Подуването на глезена или пищяла може да е знак за дълбока тромбоза. Това се получава, когато потокът на кръв в краката е блокиран от тромб.

Болка в краката и ръцете

Мускулните крампи не са рядкост, но ако започват да зачестяват и да стават по-болезнени, особено когато ходитеу това може да е признак за образуване на тромб. Освен това в тези зони кожата ще почервенее, ще се подуе и ще стане по-топла.

Повръщане

Ако имате тромб в стомаха, това може да причини повдигане и повръщане. Това обикновено е съпроводено със силна болка в коремната област.

Затруднено зрение

Не може да виждате добре с едното око? Това може да е сигнал за запушване на централната ретинална артерия, особено ако е съпътстван от проблеми с равновесието или вертиго.

Препускащо сърце

Ако получите белодробен емболизъм, тоест тромбът попадне в белите дробове, това ограничава кислорода в тях и води до увеличаване на сърдечния ритъм. С една дума, сърцето ще се опита да компенсира недостига на кислород и ще започне да препуска като бясно.

Болка в гърдите

Хора, които получат белодробен емболизъм, вярват, че преживяват инфаркт, защото болката в гърдите е почти същата. За да различите двете състояния, опитайте да поемете дълбоко въздух. Ако усетите пронизваща болка в областта на дробовете, става дума за емболизъм.

Недостиг на въздух

Ако тромб попадне в белите дробове, не е изключено да ви прималее от недостига на кислород и да сте на ръба на припадането.

Неочаквана кашлица

Хората обикновено свързват кашлицата с настинка или с болно гърло, но тя може да е знак за белодробен емболизъм. Ако започнете да храчите или да кашляте кръв, веднага потърсете медицинска помощ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X