Напишете дума/думи за търсене

5 ястия със спанак

Крем-супа от спанак

необходими продукти:

100 г спанак

200 г коприва

3 стръка пресен лук на ситно

2 стръка пресен чесън на ситно

2 средно големи картофа на кубчета

4 чаши зеленчуков бульон (или вода)

3 с.л. зехтин

начин на приготвяне:

1 Почистете и измийте поотделно под течаща вода копривата и спанака.

Кипнете в дълбока тенджера подсолена вода и бланширайте последователно копривата и спанака за 1-2 мин. Изцедете и сложете в отделни съдове с ледена вода. Отново отцедете.

2 Загрейте зехтина, пресния лук и чесън и задушете за 2-3 мин, или докато омекнат. Добавете бульона, спанака, копривата и картофите и овкусете със сол и черен пипер. След като заври, намалете температурата до средна и оставете супата да къкри 15-20 мин, или докато се сварят картофите.

3 Отделете 1 чаша от бульона и блендирайте до фино пюре. Добавете от отделения бульон до желаната гъстота.

Ягоди с авокадо и спанак

необходими продукти:

300 г листа пресен спанак

250 г ягоди на половинки

1 авокадо на резенчета

1 глава червен лук на шайби

40 г сурови орехи

40 г натрошено козе сирене

2 с.л. балсамов оцет

4 с.л. зехтин

сол на вкус

начин на приготвяне:

1 За да направите дресинга, разбъркайте оцета, зехтина и солта.

2 Сипете спанака в голяма купа и го разбъркайте с лука. Отгоре наредете ягодите и авокадото.

3 Залейте с дресинга и поръсете с орехите и сиренето. Не разбърквайте.

Гарнитура от спанак и ябълки

необходими продукти:

500 г свеж спанак листа

1 ябълка на тънки резени

50 г сурови орехи

2 с.л. натрошено козе сирене

2 с.л. сушени червени боровинки

2 с.л. балсамов оцет

1 ч.л. мед

4 с.л. зехтин

сол на вкус

начин на приготвяне:

1 Измийте спанака и добре го подсушете. Сложете го в купа. Върху него подредете ябълките, орехите и боровинките.

2 В купичка разбъркайте оцета, меда, зехтина и солта. Залейте спанака, без да го бъркате. Отгоре поръсете с натрошеното сирене и поднесете.

Спаначена баница

необходими продукти:

1 лист бутер тесто

100 г спанак

1 малка глава лук

2 с.л. зехтин

сол и пипер на вкус

начин на приготвяне:

1 Загрейте зехтина. Нарежете лука и сотирайте няколко мин. Почистете спанака от дръжките, нарежете го и го добавете в тигана. Овкусете със сол и пипер.

2 Разпределете спаначената плънка в единия край на тестото. Навийте го на руло.

3 Прехвърлете го в покрита с хартия и намазана с мазнина тава. Разрежете рулото, на филийки, но не срязвайте докрай тестото. Печете 20 мин в предварително затоплена фурна на 200°С, или до готовност.

Спанак с рукола

необходими продукти:

120 г спанак

20 г бадеми на филийки

120 г рукола

60 мл дижонска горчица, разбита с 1 с.л. лимонов сок

начин на приготвяне:

Загрейте тиган на средна температура. Прибавете бадемите и печете 2 мин. Смесете спанака и руколата. Поръсете с горчицата и лимоновия сок и разбъркайте. Сервирайте с бадемите.

За още практични съвети, интервюта с кулинарни блогъри, срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X