Напишете дума/думи за търсене

7 признака, че плащаме „данък обществено мнение”

Чуждото мнение е спорно нещо - от една страна, няма как съвсем да не ни пука как изглеждаме в очите на другите, но от друга - зависимостта от чуждата оценка е доста нездравословна. Отговорете си на тези въпроси, за да разберете дали плащате твърде висок „данък обществено мнение.

1. Отказвате се от собствените си желания заради тези на другите

Ако сте от хората, които винаги помагат, но никога не искат помощ, се замислете защо го правите и какво ви коства това. Приятно е за хората, които могат безрезервно да разчитат на вас, но ако вие няма кого да помолите за помощ, вероятно просто ви използват.

2. Постоянно търсите одобрение

Не се чувствате комфортно, ако не ви похвалят и общо взето, усещането ви за удовлетворение идва само от одобрението на другите. Ако този признак важи за вас, опитайте се да изградите собствена скала на успеха.

3. Правите се на някой друг

Ако се правите на някой, когото не сте, това е ясен знак, че се опитвате да угодите на нечия чужда представа. Дори и да става дума за семейството или човека, когото обичате, не го правете.

4. Прехвърляте отговорността за живота си на другите

Зрелите личности с готовност носят отговорността за всичко, което им се случва. Докато си мислите, че зависите от чужди действия и решения, никога няма да хванете здраво щастието в собствените си ръце.

5. Приемате лично всяко чуждо мнение

Единственият шанс да ни харесват всички е, ако сме банкнота от сто долара. Затова е безсмислено да правим опити да угодим на целия свят. Просто приемете, че винаги ще има някой, на когото няма да допаднете. И това не е никак страшно.

6. Страхувате се от самотата

Страшно много хора се страхуват до смърт да останат насаме със себе си и мислите си. Реално обаче няма как да избягаме от собствената си компания - затова по-добре да му се наслаждаваме.

7. Чувствате се отговорни за чуждите очаквания

Лоялността към очакванията на другите (родители, партньор) е съсипала доста животи. Професия, която ви отвращава или съпруг, към когото не изпитвате нищо са най-често срещаните жертви. Чуждите очаквания обаче не са наш проблем - колкото по-рано го осъзнаете, толкова по-добре за вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X