Напишете дума/думи за търсене

Кротонът е изящен, но леко капризен

За кротона е изписано почти всичко. Но читатели задават конкретни въпроси, свързани с грижите и проблемите по отглеждането му.

Родината на кротона са Азия, Индия, Полинезия и някои острови от Пасифика. Там той расте в подлеса под формата на храст и достига завидни размери - до 3 метра.

У нас се отглежда само и единствено като стайно растение. При добри грижи надхвърля метър височина и се разклонява добре. С пъстрите си листа и екзотичния си вид приковава погледите и задържа вниманието.

Най-подходящите условия

Кротонът е от онези растения, на които ако се осигурят достатъчно подходящи условия, се отблагодаряват щедро.

Основните изисквания се свеждат до 3 фактора:

1. Светлината да е ярка, но не пряка слънчева. Ако осветлението е недостатъчно, шарките изчезват. Пряко огряване пък води до изгаряне на участъци от листната петура. В този ред на мисли огряване е приемливо единствено рано сутрин или късно вечер.

2. Минималната температура, която кротонът може да издържи е около 13-16 градуса. Под този праг се наблюдават трайни и необратими поражения. Не е добре разликата между дневни и нощни температури да е голяма.

Резките промени и течението също не са желателни. В повечето случаи на стрес кротонът реагира, като изхвърля листата си. Лошата новина е, че растението рядко се възстановява.

3. По отношение на почвената влажност се следва добре познатият ред - през топлата част от годината се полива обилно и редовно.

Почвата да е влажна, но не подгизнала. Зимните условия налагат известно редуциране на поливките.

Въпреки това всичко зависи от конкретните условия. Тоест, ако се поддържа по-висока температура в помещението, се полива по-често и обратно.

Въздушната влажност трябва да е по-висока от обикновено.

Пресаждане се извършва през 2-3 години или при необходимост. Кротонът не обича големи саксии, затова най-подходящо е пресаждане в един или два размера по-голяма саксия от старата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X