Напишете дума/думи за търсене

Седем ползи от ежедневното ходене пеш

Упражненията може да не са най-предпочитаното занимание за доста хора. Особено за такива, които постоянно страдат от липса на време. Ако не може да минавате няколко пъти в седмицата през фитнеса, то поне се опитайте да ходите ежедневно поне 21 минути пеш.

Освен че ще поддържате форма, има още 7 ползи от това да паркирате колата пред вкъщи и да ходите със собствените си крака на работа или училище.

Подобрява настроението

Дори и най-дребната разходка оправя настроението мигновено. Това се дължи на факта, че ходенето има способността да влияе на нервната система достатъчно, че всякакъв гняв и враждебност да започнат да се изпаряват.

Усилва креативността

Отбиването до парка може да ви даде няколко добри творчески идеи. Вземете със себе си тефтер или таблет, в които да записвате новите си креативни хрумки, независимо дали става дума за темата на рождения ден на детето, за следващия ви роман или за бизнесплан.

Намалява стреса

Бързото ходете помага за производството на ендорфини, които може да намалят стрес хормоните и дори може да помогнат при лека депресия. Ако се чувствате неспокойни заради нещо конкретно, разходете се, за да прочистите и душата, и главата.

Грижи се за костите и ставите

Редовното ходене пеш подобрява подвижността на ставите и може да ограничи загубата на костна маса и да намали риска от фрактури. Ходенето от 21 до 30 мин на ден намаляна болката в ставите, сковаността и възпаленията в тях.

Редуцира риска от сърдечно заболяване

Всеизвестно е, че тичането помага за намаляването на риска от сърдечни болести и инсулт, но ходенето също е доста ефективно. Бързият ход може да намали риска от високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет. 

Подобрява зрението

Ако ходите пеш три или повече пъти в седмицата, това може да намали вътрешноочното налягане. Това забавя развитието на глаукома – болест, която уврежда оптичния нерв.

Регулира червата

Ходенето може да ви спаси от запека и да ви направи редовни посетители на тоалетната. То помага и за храносмилането.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X