Напишете дума/думи за търсене

Спортът и бременността разбират ли се?

Много жени смятат, че спортуването по време на бременност е с единствената цел да запазят формата си и да не напълняват прекалено, но това са второстепенни причини. Според специалистите раждането е тежко физическо натоварване, което може да се сравнява по усилия например с 30 километров маратон. А никой не лежи на дивана девет месеца, преди да отиде на маратон.

Внимание!

Спортът трябва да ви бъде препоръчан от лекар. Ако имате проблемна бременност, предлежаща плацента, кървене или предишни спонтанни аборти, най-добре е да не извършвате каквито и да е физически натоварвания, които не са ви разрешени.

Да и не

От първия до последния ден на бременността може да практикувате ходене пеша, плуване и йога за бременни, водена от специалист. Техните на дишане, които ще усвоите, ще са ви от полза по време на раждането.

Трябва да внимавате с джогинг, каране на колело, танци, аеробика и с колективните спортове. При някои бременни те не създават проблеми, но са рискови за други, затова имайте едно на ум. Основното правило е, ако сте тренирали дълго време някой от тези спортове, може да продължите и през бременността, но с по-малко натоварване и ако ви разреши лекар. Не е добра идея тепърва да се заемате с нов натоварващ спорт.

Логично е да не практикувате езда, каране на ски или кънки, скокове във вода, катерене, гребане и бойни изкуства.

Потърсете групи за бременни

Какъвто и спорт да практикувате, предупредете инструктора, че сте бременна, за да ви дадат програма или натоварване, специално за бременни. В групите по йога за бъдещи майки например, не само ще поддържате тялото си, но и ще намерите нови приятелки.

Всеки ден правете

Раздвижване на краката – може с ходене или просто леки махове във въздуха, но без да усещате напрежение в корема. Така ще се предпазите от рисковете на разширените вени.

Котешки гръб – заставате на пода, опряна на длани и колене и извивате гръбнака, доколкото е възможно.

Упражнения за ръцете – може да правите всякакви упражнения за ръце, които се практикуват в стандартните фитнес програми, но без да използвате тежести.

Спрете

Ако усетите главозамайване, умора, позиви за повръщане или получите контракции, веднага спрете физическата активност и си починете.

Задължителните

Ако се чувствате съвсем отпаднала и дори от мисълта за спорт ви се завива свят, се заемете само със задължителните упражнения – тези на Кегел. Състоят се в свиване на мускулите на тазовото дъно. Първоначално се започва с повторения, после и със задържане по 10 секунди и след това отпускане. Могат да се правят по няколко пъти на ден, дори по сто повторения. Тези упражнения ще ви подготвят за по-лесно раждане и ще ви помогнат за по-бързо възстановяване след това.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X