Напишете дума/думи за търсене

Непоносимост към лактоза - какво трябва да знаем

Другото наименование на лактозата е млечна захар. Представлява въглехидрат, който се съдържа в млякото и млечните продукти. Сама по себе си лактозата е полезна, тъй като е източник на енергия, поддържа нормалната микрофлора на стомаха и обмена на калций в организма. Въпреки това някои хора страдат от непоносимост към млечни продукти. Вижте какво трябва да знаете за непоносимостта към млечната захар.

Лактозата е въглехидрат - дизахарид, който в тялото ни се разцепва на галактоза и глюкоза. Този процес протича благодарение на един специален ензим - лактаза (да не се бърка с лактоза). С напредването на възрастта организмът ни постепенно губи способността си да произвежда този ензим и лактозата спира да се усвоява, а резултатът е подуване на стомаха и други проблеми с храносмилането. Така непоносимостта към лактоза всъщност е следствие от дефицита на лактаза, необходима за усвояването й.

Продукти, съдържащи лактоза

Лактозата присъства в еднакво количество във всички видове мляко с животински произход. Маслеността на млякото и неговият произход (например, козе или краве) по никакъв начин не влияят на съдържанието на лактоза в него.

Сладоледът и сметаната също съдържат голямо количество лактоза, но ако човек, страдащ от непоносимост, си позволи една топка сладолед, няма да се случи нищо страшно. Същото важи и за останалите продукти, съдържащи млечна захар - торти, млечни продукти, сметанови сосове, крем-супи, масло, кондензирано мляко, сирене.

Симптоми на непоносимост към лактоза

Ако не сте забелязали в тялото си някакъв проблем, възникващ буквално половин час след консумацията на млечни продукти, няма от какво да се безпокоите. Но ако след прием на храна, съдържаща млечна захар, редовно се подува стомахът ви, появяват се газове, усещате тежест и болка в корема, непременно се обърнете към лекар. Обикновено е достатъчно да се направят няколко изследвания, за да се потвърди непоносимостта към лактоза.

Алтернативи

Ако имате непоносимост към млечна захар, не е необходимо напълно да изключвате от менюто си всички млечни продукти. Например, вместо мляко от животински произход, можете да преминете към консумация на растителни млека - бадемово, соево, кокосово, оризово. Можете, също така, са купувате безлактозно мляко - на вкус и консистенция то не се отличава по нищо от обикновеното. Хората, които страдат от непоносимост към лактоза, може да консумират сирене и извара в умерени количества, тъй като в тези продукти лактозата е малко и от тях не възникват неприятни последствия.

Не съществува алергия към лактоза

Много хора не правят разлика между непоносимост към лактоза и алергия към мляко. Всъщност това са две напълно различни заболявания - първото е свързано с дефицит на ензим, а второто е нетипична реакция на имунната система към млечни продукти. Лактозата на практика не е алерген, затова, ако имате склонност към алергии, няма смисъл да купувате безлактозни продукти.

Дори и да страдате от някои симптоми, които наподобяват непоносимост към млечна захар, не бързайте да си правите прибързани изводи и да изключвате напълно продуктите, съдържащи лактоза. Преди това задължително посетете лекар и си направете изследвания, тъй като често тези симптоми може да сигнализират за заболяване на стомашно-чревния тракт.

за още ценни практични съвети, срещи със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения и интервюта с любими кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X