Напишете дума/думи за търсене

Маги Пашова: Трябва да следваш не сигурния път, а собствения

Момичето, което вдъхнови десетки семейства да заживеят с грижа за здравето си, мечтае за това жените днес да се подкрепят повече, снимка Александър Новоселски
Момичето, което вдъхнови десетки семейства да заживеят с грижа за здравето си, мечтае за това жените днес да се подкрепят повече, снимка Александър Новоселски
- Разкажи как откри истинското си призвание и как го реализира?

- Както казах, липсата на ранно кариерно ориентиране е голям пропуск за моите връстници и за мен в частност. Опитах се съзнателно да компенсирам този пропуск, като повече от година посещавах различни курсове за личностно развитие и самопознание, търсейки себе си. Осъзнах, че искам да работя с хора, че имам нужда от креативност, динамика и разнообразие в ежедневието си, че умея да бъда убедителна и че трябва да използвам това си качество, за да вдъхновявам. Междувременно завърших обучение по Holistic Nutrition към един от най-добрите профилирани институти в Канада. Това е една модерна специалност в областта на храненето, която гледа на храненето като превенция и осъзнат избор да се грижим за здравето си.

След завършването създадох сайт, в който започнах да споделям наученото с цел да вдъхновя повече хора да подхождат осъзнато към избора си на храна. Със сайта поставих началото на изграждането на личен бранд, който днес поставям под различни проекти и кампании. Една интересна насока, по която работя през последната година, е съвместната работа с един френски производител на серия от здравословни хранителни продукти, които ще бъдат насочени към заетите модерни жени - онези, които искат да се хранят здравословно и пълноценно, но не винаги имат възможност да отделят нужното време за това. Надявам се да сме готови до есента.

- Днес имаш десетки последователи в социалните мрежи. Узрява ли вече обществото за превенция и за здравословен начин на живот или все още говорим за малка извадка?

- Вярно е, че през годините изградих една аудитория, която ме следва в социалните мрежи и която чете с интерес написаното от мен. Отнасям се с безкрайно уважение към тези хора и се старая да заслужа доверието им всеки ден - с всяка публикация, с всеки пост, с всяка снимка. Изключително държа на качеството във всичко, което правя и вярвам, че това не остава незабелязано.

Колкото до обществото ни, определено процентът на хора, които се интересуват от здравословен начин на живот се увеличава през последните години. За жалост все още говорим по-скоро за извадка и то извадка, която включва предимно семейства с малки деца, хора с по-високи доходи и такива, живеещи в по-големите градове. Аз силно вярвам обаче, че техният брой ще става все по-голям, а профилът им - все по-разнообразен. Иска ми се той да включва все повече млади хора, а също и възрастни, такива в пенсионна възраст. Много важно е всички да осъзнаят, че здравословният начин на живот не е само за "богатите".

Започва да води блог за здравословно хранене и начин на живот, който се радва на десетки последователи. Те споделят, че Маги Пашова е вдъхновила тях и семействата им да живеят по-добре и с грижа за здравето си, снимка Маги Пашова
Започва да води блог за здравословно хранене и начин на живот, който се радва на десетки последователи. Те споделят, че Маги Пашова е вдъхновила тях и семействата им да живеят по-добре и с грижа за здравето си, снимка Маги Пашова
- Какво според теб включва здравословният начин на живот и доколко достъпен е той?

- За мен да живеем здравословно означава да се храним с по-чиста, разнообразна и балансирана храна, да се движим повече, да спим повече и да контролираме стреса в живота си. За повечето от тези неща не е нужно да плащаме. Това да изкачим стълбите до третия етаж вместо да ползваме асансьора, да повървим 20 минути пеша до работа, вместо да ползваме транспорт, да си легнем един час по-рано вместо да го прекараме пред екрана, да допускаме повече позитивни мисли в съзнанието си вместо да се фокусираме винаги върху проблемите - това са все неща, които не ни струват нищо, но дългосрочно ни помагат да бъдем по-здрави.

- А по отношение на храненето?

- Много хора вярват, че "здравословно" означава непременно да не ядат месо или да се хранят безвкусно. Аз се опитвам да убедя читателите ми в противното. Моето разбиране за здравословно хранене, което се споделя от хиляди специалисти по света, е избор на повече чиста, сезонна и локална храна, повече храна, която идва от природата (независимо дали с растителен или животински произход), но е отглеждана по устойчив начин с минимално третиране и обработка; храна, която е сготвена щадящо, така че максимално да се запазят полезните ѝ качества; храна, която е вкусна и доставя удоволствие. Да се храниш

снимка Маги Пашова
снимка Маги Пашова

здравословно не значи непременно да купуваш модерни храни като киноа и чия

Може да ядеш боб, леща и българско кисело мляко. Означава обаче да избягваш пакетираните храни с високо съдържание на захар, сол и хидрогенирани мазнини, подсладените газирани напитки, технологично преработените храни с много непознати и странно звучащи съставки върху етикета.

- Сигурно има и абсурдни въпроси и питания към теб. Кои са те удивлявали досега най-силно?

- Абсурдно по-скоро е убеждението на някои хора, че ако имаш сайт или изобщо някакво онлайн присъствие, ти си непрекъснато на разположение да отговаряш на всякакви въпроси по всяко време. Много често ми задават въпроси, чийто отговор е наличен при елементарно търсене в Гугъл. В един момент спрях да отговарям на подобни въпроси, защото физически не бях в състояние да го правя.

Спрях да отговарям и на въпроси, свързани с рецепти, в които се пита: "Какво ще стане, ако заменя тази или онази съставка с някоя друга, ако пропусна еди коя си стъпка или ако използвам друг уред." Обикновено хората, които публикуваме рецепти, ги приготвяме по един начин, тестваме и публикуваме. Няма как да знаем какво ще се случи, ако се променят един, два или повече компонента. Това превръща рецептата в друга.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X