Напишете дума/думи за търсене

Защо тенът е полезен

Обикновено всички говорят за негативното влияние на слънцето върху кожата и необходимостта да ползваме козметика с UV фактор. Слънцето обаче има и редица позитивни ефекти.

Здрав сън
Лекарите твърдят, че слънцето влияе на синтеза на серотонин и мелатонин. Първият хормон отговаря за усещането за щастие и добро настроение, а вторият - за здрав сън и лесно заспиване. Интересна подробност е, че колкото повече слънчева светлина получаваме в течение на деня, толкова по-рано ни се иска да си легнем вечер. По този начин се наспиваме по-добре и организмът се възстановява безпроблемно. По тази причина хората, които работят цял ден в закрито помещение, често страдат от безсъние.

Без излишни килограми
Слънчевата светлина ускорява метабилизма. Според лекари, ако се разхождаме не слънце по 30 - 40 мин дневно, рискът от натрупване на наднормени килограми се понижава с 30%. Важно е обаче да избягваме най-горещите часове, когато правим слънчеви разходки.

Здрави стави и красива кожа
Витамин D, който се изработва при контакта на кожата със слънчевата светлина, влияе благотворно на кожата и ставите. Кожата става по-малко склонна към възпаления, намалява активността на мастните жлези. Лекарите съветват да изплзваме слънцето като профилактка срещу екземи. Дефицитът на витамин D води до слаби и крехки кости и стави.

Здрава нервна система
Количеството слънчева светлина оказва влияние на нивото ни на удовлетвореност от живота. Недостигът на слънце е вреден за здравето и предизвиква мрачно настроение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X