Напишете дума/думи за търсене

9 опасни неща, които не бива да правим в колата

5. Да спите до шофьора

Ако се возите на предната седалка до шофьора, много лоша идея е да спите. Всички сме чували за научния факт, че когато видите човек, който се прозява, и на вас да ви се прииска да направите същото. Юрген Зълли, изследовател на сън и професор по биологична психология в университета в Регенсбург, твърди, че пътуващите на предната дясна седалка, или лява, зависимост от модела на автомобила, може да направят шофьора сънлив.

6. Писане на съобщения или говорене по телефона по време на шофиране

Това е общо правило, което всички трябва да следваме. Забравете за обаждания или текстови съобщения по време на шофиране. Това може да отклони вниманието на водача и да доведе до произшествие. Шофьорът трябва винаги да е съсредоточен върху шофирането и да не се опитва да гледа телефона си.

Дори ако използвате устройство за „свободни ръце“, няма гаранция, че това няма да попречи на концентрацията ви по пътя. Прекомерната употреба на телефона може да намали визуалното сканиране на водача на пътя пред него и да доведе до по-бавна реакция.

7. Колата не е съблекалня

Някои хора, които бързат, често планират да сменят дрехите си, докато шофират. Това е много опасно. Представете си, че сте с тениска на главата или се наведете, за да обуете чорапите. А сега си представете какво може да се случи в рамките на тази част от секундата.

8. Домашните любимци

Любовта ви към вашите домашни любимци показва добротата, която имате дълбоко в сърцето си. Но у дома е най-доброто място да покажете това, а не колата. Не позволявайте на домашния си любимец да седи в скута ви, докато шофирате. Дори ако кучето седи на седалката до шофьора, уверете се, че е напълно обучен да не скача, когато колата е в движение.

Има голяма вероятност присъствието на животно в колата да ви отклони от безопасно шофиране. То може да надраска лицето ви или да ви бута с лапичка.

9. Да шофирате с колене или лакти

Понякога се храните в колата, дори когато шофирате. Използването на лактите или коленете за шофиране може да бъде опасно. Наложително е да не използвате нищо друго освен собствените си 2 ръце, за да управлявате автомобил, и трябва да държите ръцете си на волана през цялото време.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X