Напишете дума/думи за търсене

Босилек срещу изневяра, бръшлян за щастлив брак

Любиче. Обичник (дули леб, копитник, милодинче)

Бере се по полетата в тревата или се намира в сеното. Носи се зашито в ленена риза, слага се и в гайтана на момата или се дава на момъка да пие и той я обиква за цял живот. Ако някой иска да сдобри двама души, трябва да им сложи малко от билката „дули леб” във вода и от тази вода да сипе във водата, с която се къпят. С отвара от обичник се измива омраза. С дясната ръка се полива, с лявата се мие и нарича: „Да умием глаза от омраза! Да умием глаза от омраза! Да умием глаза от умраза! С тази вода се поръсват дрехите на мъжа, а ако не е възможно, се излива в двора му. Вярва се, че след това все към момата ще гледа. За обичничето (копитника, милодинче) има поверие, че възбужда чувство на обич. Вземат се два листа, поставят се с лице едно срещу друго и се залепват с мед. Така се поставят под вратата на избраната мома (или момък).

Люляк

Люляк и цвят от круша в китката предпазват от лоша среща.

Маточина

Билка за харесване.

Омайниче

Казват, че омайничето е цветето, което някога Купидон пронизал със стрелите си, а после го подарил на феите. За да омайват пагубно и да съсипват живота на не един влюбен. Омайничето омайва и хвърля човека в несвястна любов. Наричат го още „старата билка”, сигурно защото е старо като любовната магия. Лекува всичко, също като щастлива любов, и е истински късмет да го откриеш. Расте в нивите между пшеницата и ръжта и в планината. Като узрее, се среща с осил и без осил. Без осил е по-лошо – омаята му е по-силна и по-отровна. Когато се яде хляб, в който може да е замесено биле омайниче, не бива в никакъв случай да се пие вода (който пийне, замайва му се главата), а ако хлябът е топъл, може до три дни да не мръдне от мястото си. Ако яде омайниче, човек може да умре или да полудее. Затова направените по този начин магии са рядко срещани. Но ако се носи, омайва мало и голямо. Омайничето се бере рано срещу Гергьовден, когато всичко е тихо и никой не продумва дори. Само ако една дума се отрони, и вълшебната трева не може да се откъсне, казват, че юдите не я дават, държат я здраво и я пазят за себе си. За да откъснат все пак от нея, баячки и врачки – защото преди всичко те я берат – оставят дрехите си надалече, тичат голи към омайничето и после бързо бягат обратно.

Омразниче

С „омразниче” може да се унищожи омразата и да се предизвика любов. Омразничето се бере на първия горещник и се познава по това, че семката му прилича на човешка глава. Магия с омразниче се прави „срещу сряда, у потайна доба”, „Трябва да го опикаеш, да го фърлиш у огъньо и да речеш: „Как гори тая трева, така да гори и той по мене!” И така ще стане!

Пелин

Пелинът е разделна билка. Расте див и питомен. Употребява се зелен, но и се суши за зимата. Мома, която не иска да се жени за стар ерген, бере в росна ливада „горчив пелин” и маже с него лицето си, за да не му се хареса.

Перуника

Перуниката е магьосническо цвете. Който момък вземе китка от перуника и я забоде на пояса или шапката си, душата му завинаги остава при тази, която я е носила.

Потайник (каменоломка)

Също като обичника поражда чувство на обич. С тази вълшебна трева се правят магии за събиране на двама млади. Отвара от нея, смесена със страшника, се използва и против внезапно появил се, необясним страх.

Разделни билки

Народът ни вярва, че с разделните билки, „проклетии”, магьосницата може всичко – да угаси любовта, да раздели влюбени, да се намразят и всеки да залюби друг. Може да угаси любовта на единия, а другият да изгори от мъка и любов. Разделни билки са: тинтява, вратика, комунига, делянка, чернотрън, пелин, тъжец, костолом, лимоника, гороцвет, самодивски ягоди, гълъбови очи, проклетия, меденик, млечница, щавел и др. Билка за омраза е синият отврат.

Билките и бурените се варят в ново гърне, на запустяло огнище. Прави се отвара, с която се полива и опушва съсипаната от любов девойка.

Риган

Риганът присъства в амулетите за любов. Но той може да предизвика и забрава. Чай от риган притъпява страданието и се използва против любовна мъка.

Росен

Росенът е самодивско цвете. Цъфти в червено и ухае силно. Бере се ситен, защото тогава магическата му сила е по-голяма.

Тинтява

Тинтявата е билка за раздяла. Расте жълта и синя.

Билки за любов са още ревнивче, маремов корен, диви кошници и др.

Слънчоглед

Слънчогледът, „обран” на Еньовден от нечия плодородна нива, може да се използва за любовна магия. Магьосницата пази слънчогледовата пита до следващия Еньовден. Ако свари слънчоглед от нея и си потопи косата, мъжът й ще бъде верен, където и да ходи, все за нея ще мисли и към нея ще се върти, както се върти слънчогледът към слънцето.

Из „Български ритуали за късмет”

Книгата може да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X