Напишете дума/думи за търсене

д-р Нисар Шейх: Аюрведа лекува и съхранява здравето

д-р Нисар Шейх
д-р Нисар Шейх

Какво е отношението ви към антибиотиците?

-Когато Александър Флеминг открива пеницилина, това е крайъгълният камък в здравната система. Той е бил много ефективен. По време на войните е било важно да се приема. Виждали са микробите в микроскопа и са давали пеницилин. В един момент започва надпревара в използването на антибиотици, но тези, които в момента използваме за определени щамове микроорганизми, след 6 месеца няма да са активни срещу тях. Когато един антибиотик се оказва слаб, се появява фармацевтична компания, която казва, че ще направи по-силен. И тази борба за по-силен антибиотик се задълбочава.

Паралелно с това се развиват кортикостероидите. Онези състояния, които не се повлияват от антибиотик, се повлияват от кортикостероиди. Техният ефект е толкова бърз, че са като магия. Пациенти, които дори не могат да вървят от болки в ставите, след кортикостероиди, могат да танцуват. В практиката да лекуваме по този начин загубваме представа за природата на болестта. Стесняваме нашето поле на зрение. Бързото развитие на технологиите дава най-разнообразни нови инструменти. Днес може да видим къде точно е счупена костта. С ехография преценяваме какво се случва в стомаха. Ядрено магнитният резонанс ни дава много добро сканиране. Очаквам в един момент докторът да се сведе до капсула, която да влезе в организма и да види всичко. Въпреки че технологиите се развиват бързо, ние изпускаме нещо важно, щом болестите се модифицират.

Много жени имат болезнен и обилен цикъл. Каква често е причината за това?

- Тъй като трябва да разберем какви са причините за това, се втурваме в образна диагностика и нерядко намираме малка миома. След това пристъпваме към операция на тази миома. Идеята е да ремонтираме този организъм и така изменяме проблема. В Индия, ако човек получи болки в ставата, докторът съветва: „Сменете ставата”. Един от пациентите ми беше платежоспособен мъж, но алкохолик. Казах му, че не бива да пие толкова, защото черният му дроб се отравя и има опасност от развитие на цироза, а той ми каза да не се притеснявам, защото има приятел лекар в Америка, който му е запазил един дроб за смяна. Днес заменяме, трансплантираме, но ако има миома и екстремно кървене, причината е в цялото тяло. С обилното кървене организмът казва, че има проблем с кръвта, с плазмената тъкан, който трябва да бъде повлиян. Тъй като медицината премахва органа, реакцията на организма е да търси друг път да отреагира. Така възниква друго заболяване. Лекарят казва: „Няма кървене, не сте в моята област, отидете на друг доктор”. Вие отивате, той може да отреже нещо друго от тялото, което отреагира, и при възвръщане на проблема или възникване на друг, да ви прати при трети доктор, който да направи същото.

Болестите на съвремието са съчетание от най-различни заболявания, които са били потиснати в предишните генерации, дали са отражение в гените, и сега се явяват с новото си лице. Заболяванията с потисната патология се съединяват с времето и приемат нова форма.

За още срещи със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения, интервюта с любими кулинарни блогъри, практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X