Напишете дума/думи за търсене

Съвети за перфектните печива

Настъпи време, когато няма нищо по-уютно от това у дома да заухае на топъл кекс или пък питка. Време, в което ароматът на печен хляб изпълва сетивата ни с истинско щастие. И не е достатъчно да си го купим в магазина, защото част от магията е да си го замесим вкъщи. Със съветите от професионалните пекари вярваме, че ще ви помогнем да запомните тази есен с приказни аромати и вкусове... и няколко хрупкави корички.

1. Използвайте електронна везна

При приготвянето на тесто е много важно да бъдат точно измерени съставките. По-добре не разчитайте за целта на мерителни купи и лъжички и в никакъв случай не го правете „на око“. Електронната везна е достъпен уред, който ще използвате не само при приготвянето на печива. Тя не заема много място, а ще ви спести време и нерви в кухнята.

2. Яйцата и маслото – на стайна температура

Сигурно сте срещали в рецептите съвет яйцата и маслото да са със стайна температура. Ако нямате време да ги чакате, сложете яйцата за 15 минути в топла вода и те ще са готови за употреба. Маслото пък лесно ще размекнете с помощта на сешоар.

3. Месенето

Основното правило е - колкото повече месите, толкова по-добре, но не важи за всички видове печива. Когато правите по-леко тесто – например за бисквити, прекаленото месене ще резултира в твърди и недобри на вкус печива.

Ако към тестото за хляб добавяте мазнина, направете го накрая и постепенно, за да бъде усвоена добре.

Не се изкушавайте да добавяте още и още брашно, особено когато в рецептата ви пише „брашно – колкото поеме“. Ако брашното ви е в повече, тестото ще е твърдо.

4. Намаслявайте с меко масло

Когато не печете в съд с незалепващо покритие, ще се налага да намаслявате допълнително. Най-добре е да го правите с меко масло, а не с разтопено, защото топлината от него ще промени консистенцията на тестото. Освен това не прекалявайте с мазнината, за да не постигнете ефект на пържене вместо на печене.

Ако печете маслено тесто, няма да има нужда да намаслявате тавичката допълнително. При всички случаи е най-добре да имате подръка хартия за печене – така няма да имате и никакви проблеми с измиването на съдовете впоследствие.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X