Напишете дума/думи за търсене

Съвети за перфектните печива

5. Печене

Печете винаги в предварително загрята фурна. Спазвайте времето за печене, указано в рецептата, защото ако забравите тестото повече във фурната, то или ще изгори, или ще изсъхне прекалено.

Не отваряйте вратичката по време на печене, защото ще нарушите процеса и средата на вашия сладкиш ще потъне.

6. Проверка за готовност

Проверете с помощта на клечка за зъби – като я вкарате в печивото, ако е готово, тя трябва да излезе чиста.

7. След изпичането

Когато извадите тестената гозба от фурната (важи за хляб, баница, тутманик и т.н.), намажете я с масло и покрийте с влажна кърпа. Оставете я в съда поне 15 минути (важи за всички печива), и я разрежете чак когато е изстинала. Може да режете хляба и сладкиша топли, но в никакъв случай врели.

За работата с мая

Работете в затоплено помещение – температурата трябва да е поне 25-26 градуса.

Всичките ви продукти трябва да са със стайна температура.

Закваската с маята става, като я разтворите в топла водичка заедно с лъжица брашно и малко захар. Водата трябва да е топла, но не вряла.

Когато разтворите маята, покрийте я с фолио и я оставете на топло да шупне. Може да ползвате за целта фурната и/или по-голяма купа с топла вода.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X