Напишете дума/думи за търсене

Григор Толев: Гъбите предпазват от рак

Голяма част от лекарствата против рак са на основата на гъби. Вместо да пием хапчета е по-добре да се пазим от тази страшна болест като ядем пресни или сушени гъби.

Един вид сваля кръвната захар, друг - лошия холестерол, има и такива, които успокояват и те правят по-щастлив. Някои дори може да си произвеждаме сами, както прави Григор Толев – бивш актьор, рекламен специалист и телевизионер, който е бил продуцент и режисьор на предаването „Време за готвене“ по БНТ. Той предлага „Къща за гъбки” на всеки, които иска да има своя ферма у дома.

Как се събуди интереса ви към гъбарството?

-Още на 13 години берях гъби, и когато преди няколко години реших да не се занимавам повече със създаване на реклами, се върнах към гъбарството. Посветих се на модерния на Запад дауншифтинг - връщане към природата и изоставяне на лукса, парите, кариерата.

Какви гъби отглеждате? Има ли сред тях лечебни?

- Кладницата е една такава специална гъба. За нея може да прочетете в книгата на Николай Въжаров „Лечебните гъби в България“. Тя е дървесиноразрушаваща, но се отглежда и в домашни условия. Може да се срещне на улицата, в градските паркове, в гората. Гледа се върху всякакъв растителен субстракт, включително върху стари хавлии. Мицелът й е агресивен и побеждава дори плесените. Изключително полезна е, тъй като на слънчева светлина образува витамин D. Без светлина не може да направи шапка. В магазините се предлага отглеждана на изкуствена светлина. Тъй като й липсва ултравиолет, е белезникава, а в природата покафенява. Там расте в есенния сезон.

Кладницата има противораково, антивирусно, антиоксидантно, антибактериално действие. Подобрява сърдечно-съдовата система, намалява хорестерола. Помага при лумбаго, схванати крайници, проблеми в сухожилията.

Отглежда се лесно. Представлява 25% от добива на култивирани гъби в света.

Как я готвите?

-За разлика от печурката, кладницата се готви по най-различни начини. Може да я направите с масло. Вкусна е като шкембе чорба. Лично аз съм я готвил с вино, с риба, с ябълки. Като се смели и добави към кайма се превръща в интересни кюфтета. Сухото брашно от кладница добре слепва смеленото месо и затова е подходяща за направата на суха веяна наденица. Тя прави продукта плътен и вкусен. Харесвам я и на скара с решетка.

Тази гъба не е нужно да се мие. Тъй като расте нависоко е чиста. Ако се измие, поема вода. Сложи ли се в тава под скарата, соковете от месото попиват в гъбата, и тя става много вкусна.

Малките кладници са подходящи за паниране. Гъбата е блестяща за мариноване. Миналата година правих от нея сурова туршия, и стана превъзходна. Използвах рецептата за киселото зеле. Слагат се 40 г сол на литър вода, с тях се покрива гъбата в буркан и се оставя да ферментира. След като мине през естествена млечно-кисела ферментация, става още по-вкусна. Не минава през термична обработка, за да не се разрушат част от полизахаридите в нея.

Гъбите могат ли да се сушат и да се съхраняват за зимата?

-През лятото кладницата изсъхва лесно и пожълтява. Тогава се получава повече суха маса. Така че излишните количества през летния сезон може да се направят на суха маса. Смляното брашно от кладница се използва за най-различни кулинарни шедьоври. По-едрото брашно наричам грис. А от гъбените люспи жена ми прави превъзходно ризото. С тях може да се овкуси паста. Като им се добави и сметанов сос се раздуват и стават още по-вкусни.

Последното ми кулинарно изпълнение е сладко от розова кладница с естрагон. Преди 5 години правих кулинарно предаване. Бях режисьор на „Време за готвене” с Владо Илиев. В сайта на предаването може да намерите рецепти за готвене на тръбенка. Правил съм и сладко от нея.

Григор Толев, снимка личен архив
Григор Толев, снимка личен архив
Тръбенката се среща рядко. Дълго ли я търсихте?

-Да, тя се среща рядко, но я намерих. Расте в дъбовите, буковите и в смесените гори. В момента има много от нея. Черният тромпет, който се продава във Франция, е с български произход.

Какво е лечебното действие на юдиното ухо (китайска черна дървесна гъба)?

- Тя е феноменална гъба. Смята се, че е първата култивирана в света от китайците. Те я произвеждат в огромни количества. Има я и на бул. „Фритьоф Нансен” 21 в двора на клиника. Там расте на отрязан бъз. Според предание Юда се е обесил на бъз и ушите му пораснали на дървото. На бъза не вирее друга гъба освен юдиното ухо. То е от десетките лечебни. Може да се намери във всяка гора. Расте целогодишно. В сухото време изсъхва, в мокрото прилича на настъпена жаба, защото е поело толкова вода, че е станало прозрачно.

Тази гъба е уникална. Ям я сурова. Подходяща е за салати. Правя я с резене, краставица, оцет балсамико или соев сос и семки от нар за разкош.

Има хипогликемичен ефект. Понижава нивата на кръвната захар. Облекчава косвено работата на хипофизата. Улеснява контрола върху жлезите с вътрешна секреция. Вдига нивата на серотонин в кръвта и действа като антистресов агент. Разширява бронхите и улеснява дишането. Има свойството да разрежда кръвта. Лепи и извежда от организма излишните мастни отлагания и холестеролни натрупвания. Същото прави с отлагания на соли в деликатни места по тялото, включително ставите и така облекчава болки. Препоръчва се за хора с проблеми с бъбреците и я има почти във всяко лекарство за тях. Продава се стрита и изсушена на капсули.

Има ли гъба, която да ви помогнала за здравето?

-Сярната гъба ми навреди. За да я стигна се катерих нависоко и си счупих крака, но това е по моя вина.

На моя позната помогна гъбата, наречена игловиден корал. Тя има множествена склероза и й подейства много добре. Гъбата възстановява миелиновата обвивка на нервите. Може да се отглежда и в изкуствени условия. Направил съм екстракт от нея с мед. Ще я пробвам в сладко или желе, което да се хапва с лъжичка за нервен тонус.

За какво помага сярната гъба?

-Роднина е на една от великанските лечени гъби майтаки. Тя има антитуморно действие. Повечето гъби имат антитуморно действие. Голяма част от лекарствата за рак са на гъбена основа.

Повече за гъбите четете на фейсбук страницата Гъбена градина

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X