Напишете дума/думи за търсене

Грижи за лилиума след като прецъфти

Лилиумите са толкова красиви и непретенциозни, че можете да ги отглеждате почти навсякъде. За препоръчване е да засадите луковиците в градината, но ако нямате и голяма саксия ще свърши работа.

Имайте предвид, че лилиумът предпочита песъчлива почва. Обикновените почвени или торфени смеси задържат много вода, което не е много подходящо за луковични цветя. Ако използвате готова смес, задължително към нея добавете пясък в съотношение 1 част пясък и 3 части готова торфена смес. На дъното на саксията сложете малко камъчета за дренаж. Запълнете 1/3 do 1/2 от контейнера с почва, подредете луковиците през около 5 см и ги покрийте.

Препоръчваме да овлажните леко почвената смес, а след засаждане да не поливате на този етап от годината. Излишната влага по време на покой ще доведе до гниене. И потърсете качествена почва, защото евтините могат да ви причинят само неприятности.

Осигурете на луковиците достатъчно покой. Съхранете саксията на хладно място (мазе, гараж, неотопляема стая), където няма опасност да замръзнат. Имайте предвид, че за да се радвате на цветове през лятото, е необходима ниска температура през покоя. Когато времето започне да се стопля, напролет можете да изнесете лилиума на открито и слънчево място. Забележите ли растеж, започнете да поливате.

Първото подхранване да бъде с тор за вегетативна маса, а при следващите наблегнете на фосфор и калии + микроелементи. С нарастването на стъблата ще се увеличава нуждата от вода, но внимавайте да не прекалите с поливките. Помислете и за някаква опора, ако сортовете са високи. Пазете растенията от течение.

Предвид, че лилиумите ще израстнат на височина може да засадите някое ниско или почвопокривно цвете в същата саксия. Така хем ще спестите място, хем ще скриете почвата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X