Напишете дума/думи за търсене

Къде се намират чудодейните икони у нас

Чудотоворната икона на Света Богородица от Лопушанския манастир е на повече от 300 години. Намерена е наскоро, зазидана в стената манастир. Хората се покланят пред нея с надеждата да ги изцели и да ги дари с рожба.

В „Чудотворните икони на България” ще откриете двайсет и четири от чудодейните икони по нашите земи. Ще прочетете историята на всяка една от тях – къде се намира, кога е създадена, какво лекува, къде може да й се поклоните днес! Книгата съдържа и молитвите, които българинът отправя към светците и които всеки трябва да знае днес.

Зазиданата Богородица от Лопушанския манастир

Чудотворна икона на Света Богородица бе открита сравнително наскоро – през януари 2014 г. в църквата на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча”. Тя е намерена в централния храм на манастира в тайник в стената.

Къде се намира: Иконата е поставена на централно място в храма на манастира.

Кога е направена: Смята се, че е на повече от 320 г.

За какво помага: Смята се, че може да помага за всякакви болести. Твърди се, че нейното влияние може да се разпростре и да помогне срещу 340 различни болежки.

Интересни особености: Когато иконата е открита, тя е била увита в ръчно тъкана кърпа, която била напълно изгнила. Самото изображение на Богородица е запазено непокътнато.

Иконата на Богородица е открита в специален тайник

Икона на над 320 години бе намерена зазидана в Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча” на 10 януари 2014 г. Оттогава изображението на Божията майка е едно от най-посещаваните от миряни.

Иконата е открита в централния храм на манастира в тайник в стената. Това, което учудило всички, е, че тя е намерена напълно запазена, като най-вероятно е скрита на това място през 1688 г. За нейното местоположение се разбира по необичаен начин. В манастира се обажда жена от София, която обяснява, че е имала видение за това къде се намира иконата. Монасите дълго се чудят, все пак разбиват стената на посоченото място и намират светинята. Разбиването на стената станало бързо. Още с първия удар в нея се чуло, че се чука на кухо. Отворила се малка ниша, от която се показвал наяден от молци стар месал. Иконата била увита именно в ръчно тъкана кърпа, която била напълно изгнила. В същото време въпреки годините, през които тя била зазидана, Божията майка била напълно невредима.

Епископ Сионий посочил тогава, че според него иконата е била изографисана в годините, когато на това място е имало стар манастир. През 1688 г. светата обител е била опожарена от турците, след като Чипровското въстание е било потушено.

Възможно е иконата да е чудотворна и да е скрита, за да бъде запазена от нашествия и унищожение или от иконоборци, казват при откриването й от патриаршията. За това говори фактът, че иконата на Дева Мария с младенеца има сребърен обков. Традицията е да се обковават с такъв само тези изображения, които са чудотворни или особено почитани.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X