Напишете дума/думи за търсене

“Откраднат живот” се мести в болница “Света Анастасия”

Юлиан Вергов пак ще е в образа на Виктор Банков в  новия сезон на  “Откраднат живот”.  СНИМКА: НОВА ТВ

След 295 излъчени епизода медицинският сериал на Нова тв “Откраднат живот” ще има нов сезон. Голямата промяна в него този път идва не от актьорския състав, а от мястото, в което ще върви основното действие и ще се развиват взаимоотношенията между образите. Те се пренасят в нова болница - нещо, за което намекна една от героините в последната серия.

“Каня лично всеки един от вас да стане част от тази болница на бъдещето”, каза Ина Фотева в края на шести сезон. Прави я с парите, които наследи от съпруга си - бизнесмена Иво Фотев, който се занимаваше и с търговия с оръжия. В действителност преди около 3 месеца екипът на сериала започва да строи новото място, а веднага щом стане готово, тръгват и снимките на седмия сезон.

Болницата ще се казва “Света Анастасия”, като името ѝ е заредено със символика. Света великомъченица Анастасия е живяла по римско време. Мъжът ѝ е бил патриций (тоест представител на аристократичното съсловие в Древен Рим), известен с жестокостта си към нея. След смъртта му с парите, оставени от него, Анастасия се грижи за много болни хора и

днес се смята за

покровителка на

лекари и аптекари

“Това е библейската история и абсолютно съвпада с историята на Фотеви. Когато ние създавахме този сюжет, не сме искали да преразказваме историята на света Анастасия”, обясни продуцентът на “Откраднат живот” Евтим Милошев. Понеже е практика и традиция болниците да се кръщават на светии, екипът му започва сериозно проучване, за да реши как да се казва новото лечебно заведение в сериала. Попадат на историята на света Анастасия и са изумени колко много прилича тя на случващото се с героите им. “Така решихме болницата да е “Света Анастасия”, казва Милошев.

И тя, както старата, ще е много модерна, но ще има нови кабинети и специалисти. От продукцията издават с шеговито намигване, че ще има отделение по неврохирургия, което ще позволи на лекарите “да видят какво се случва в главите на хората”.

Продуцентът Евтим Милошев с една от актрисите от “Откраднат живот” - Десислава Бакърджиева, на представянето на последния сезон
Продуцентът Евтим Милошев с една от актрисите от “Откраднат живот” - Десислава Бакърджиева, на представянето на последния сезон

Сценаристите, от друга страна, явно много добре знаят какво се случва в главите на зрителите и какво ги вълнува, щом вече 6 сезона без прекъсване поддържат техния интерес. А всичко започва през 2015 г., когато продуцентската компания “Дрийм тийм” на Милошев и Любо Нейков представя проекта си за лекарски сериал на Нова тв.

“В големите пазари различните компании се профилират в различни ниши. Ние сме малък пазар, всеки проект на компанията ни “Дрийм тийм” е различен - “Столичани в повече” е драматична комедия, “Дървото на живота” е исторически сериал, направихме криминален - “Дяволското гърло”, който предстои Нова тв да излъчи, детски “Румбата, аз и Роналдо” - за БНТ. През 2015 г. Нова тв за първи път имаше нужда от такъв тип съдържание. Предложих да бъде медицински, защото това не беше разработвана тема”, разказва Милошев.

Проектът им тогава е за 1 сезон с 12 епизода. От телевизията им казват, че много им допада идеята и питат дали могат да го направят от 24 епизода - така че да го излъчват 2 пъти в седмицата или веднъж по 2 часа. “Страхът ми беше, че може да се разводни, да стане скучно. Мина месец, поканиха ме отново,

подписахме договор

за 48 епизода - така

започна всичко

Никой не е вярвал, че ще има толкова дълъг живот”, казва сега Милошев.

Историята в началото започва много драматично – с това как доктор Генадиев, доказан акушер-гинеколог, за когото даряването на живот е лична и професионална мисия, извършва непоправимото. Той разменя детето си, което е с вродени увреждания на сърцето, с друго, здраво бебе, за да спаси съпругата и семейството си.

Болното дете оцелява, приема каузата на пациентите за своя лична и след години превръща медицината в свое призвание, като сам става лекар. Един ден той започва работа в болницата, в която директор е неговият биологичен баща, а сред колегите му е човекът, с когото го разменят при раждането.

На преден план са взаимоотношенията между лекарите и целия персонал на болница “Свети Кирил”, които се развиват на фона на тежките медицински казуси, с които ги среща практиката им. За да е показано всичко максимално автентично, до снимачния екип винаги има лекар консултант.Така например в първия сезон изговарянето на сложните реплики и извършването на манипулациите се наблюдава от анестезиолога д-р Благомир Здравков, а във втория – от коремния хирург д-р Дениз Зия и от неврохирурга д-р Росен Рязков. Те следят още нещо – сценаристите да не прекалят с героичните ситуации, които в действителност биха изглеждали по съвсем различен начин.

Мартина Вачкова беше сред звездите, които се срещнаха с почитателите си по време на една от прожекциите.
Мартина Вачкова беше сред звездите, които се срещнаха с почитателите си по време на една от прожекциите.

Голяма част от актьорите присъстват на истински операции в болница “Света Анна” и обсъждат реални случаи със специалистите. Един от основните герои в операционната на “Откраднат живот” е гумена кукла, която актьорите шеговито наричат Гунчо.

Коремните операции

са подплатени с

изкуствен корем,

който съдържа всичко, което човек може да види при разрез.

За да приковат повече зрители пред екрана, от продуцентската компания привличат едни от най-добрите ни актьори още от самото начало. С роли са Мария Каварджикова, Васил Банов, Стоян Алексиев и синът му Алек Алексиев, който има опит в редица холивудски ленти, Мартина Вачкова, Йоана Буковска-Давидова.

Фокусът върху

героите и сюжетните

линии се променя

във всеки

следващ сезон

И досущ като във всеки успешен сериал на Запад се появява поне по още един важен персонаж, изигран от голяма театрална или кинозвезда.

“Нямаме възможност да разказваме едновременно за всички герои. Така че в отделните сезони даваме приоритети на различни сюжети или на различни герои. Така ще бъде и в новия сезон”, поясни Евтим Милошев. Той все още не издава кои ще са те, но едно е сигурно - на малкия екран ще е пак любимецът на зрителите Юлиан Вергов в образа на доцент Виктор Банков.

Той влезе в сериала в 4-и сезон, на края му героят замина за чужбина, а зрителите непрекъснато питаха дали ще се върне пак в сюжета. Направи го в 6-и сезон. “Когато говорихме с продуцента Евтим Милошев да участвам, четвъртият трябваше да бъде и неговият последен сезон. Заради зрителския интерес имаше и продължение, но аз вече имах поети други ангажименти. Търсих варианти да се върна, така че не съм напускал “Откраднат живот”, разказа през септември Юлиан Вергов.

“За да работим с даден актьор в един толкова натоварен процес, какъвто е създаването на филмов сериал с такъв голям обем, означава той да е отдаден на тази работа. Често актьорите имат други ангажименти и това създава предпоставка да не можем да работим заедно. Снимките са доста тежки, продължават около четири месеца - работи се 6 дни в седмицата по 12 часа, като понякога те могат да прераснат и в 14, и в 16 ч”, обяснява продуцентът.

Досега през “Откраднат живот” са минали актьори като Вълчо Камарашев, Стефан Мавродиев, Владо Пенев, Димитър Рачков, Веселин Ранков, София Кузева, Владо Карамазов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу. Така всеки сезон е по-гледан от следващия. Шестият, който вървеше всяка вечер от вторник до петък, е привличал средно над 28% от активното население (18-49 г.), като аудиторният му дял е бил с 16% по-висок от този на турския сериал, излъчван по същото време по Би Ти Ви, показват данните на пийпълметричната агенция “Нилсен адмосфиър”. Факт е, че го следят и истински лекари. Дори тази година сериалът спечели отличието “Принос в утвърждаването авторитета на лекарското съсловие”.

Наум Шопов с креативния продуцент на сериала Иван Спасов  СНИМКИ: НОВА ТВ
Наум Шопов с креативния продуцент на сериала Иван Спасов СНИМКИ: НОВА ТВ

Успехът и интересът у зрителите е напълно достатъчна мотивация екипът на сериала да започне подготовката и на следващ сезон. Ясна е и арката, под която ще върви той - “Любовта лекува”. “Това, от което най-много се вълнуваха зрителите за тези 300 епизода, са човешките отношения, любовта във всичките ѝ измерения - междуполова, синовна, към професията, към хората, към живота. Когато говорим за болница, здраве, любовта е много силно лекарствено средство. Тя не е плацебо, тя реално лекува. В последния, шести сезон се говореше, че живеем в гневно, интензивно време, което ни превръща в тревожни хора. А тревогата, агресията, страхът носят негативна енергия, която разболява. Единственото средство, което може да ѝ се противопостави, е любовта. Само тя може да ни прави мотивирани, амбициозни, жизнени, здрави”, обясни продуцентът Милошев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X