Напишете дума/думи за търсене

Светът има какво още да научи за таланта на българските жени

Светът има какво още да научи

за таланта на българските жени

По света жените получават 20% по-малко от мъжете

за същата работа, 2,7 млрд. от тях се сблъскват

с различни ограничения на пазара на труда*

 

Като много други жени аз работех повече от колегите си мъже, за да ме приемат като равна. И виждах как талантливи жени се отказваха от професионално развитие заради високата цена, която те и семействата им плащаха за успеха - лошо за тях и за работата, която загърбваха.

Затова една от задачите, които си поставих в началото на мандата си като главен изпълнителен директор на Световната банка, беше да постигна равенство между мъжете и жените в управленския ни екип. Днес това е реалност. Резултатът е по-добри решения, по-добри резултати за страните, за които работим.

Равенство за жените е добре не само за тях - добре е за всички. Богатството на света ще бъде 160 трилиона долара по-голямо, ако ние, жените, имаме равни права. С други думи, неравенството на жените е един от най-скъпите решими проблеми, с които се сблъсква светът.

Неравенството днес има много измерения - неравенство в достъпа до кредитиране, правото на собственост и различните доходи между жените и мъжете. Средно по света жените получават 20% по-малко от мъжете за същата работа.

Разбирането на проблема определя и пътя за неговото решение. В резултат на целенасочена политика жените по-лесно намират работа, получават достъп до финансови услуги, имат право на собственост.

Световната банка направи преглед на свързаното с тази тема законодателство в 187 държави през последното десетилетие и създаде индекс, който оценява правата на жените по време на различни етапи от живота и кариерата им – от правото да пътуват свободно до правото да започнат работа и да получават заплащане, да се омъжат и да имат деца, да управляват бизнес, да се разпореждат с активи и да получават пенсия.

Оказва се, че в една средностатистическа икономика жената днес разполага само с три четвърти от правата, които се полагат по закон на мъжа. Има и екстремни ограничения – жени, които се нуждаят от разрешение от мъжете си дори само за да излязат извън домовете си, за да си търсят работа. Най-малко 2,7 млрд. жени днес се сблъскват с различни ограничения на пазара на труда.

През последното десетилетие 131 държави са приели общо 274 законодателни промени и са започнали реформи за премахване на пречките пред жените. В другия край на класацията са 54 държави, които не предприеха нищо в областите, които проучихме, а Бахрейн например прие промени, които отдалечават страната от постигане на равенство между половете.

Промяната на законодателството обаче е само първата стъпка за създаване на равни възможности, защото законите трябва също и да се прилагат. Само тогава повече жени ще работят, ще получават по-добро заплащане и ще допринасят повече както за икономиката, така и за семействата си.

За гордост на страната ни България е сред 30-те страни начело в класацията на Световната банка. България е една от шестте икономики в света, които през последните десет години са премахнали всички ограничения за жените по отношение на вида извършвана работа - включително за 35 професии, които донеотдавна са били забранени за жени.

Българките все по-често заемат висококвалифицирани работни места. През последното десетилетие България се е превърнала в страната с най-висок дял на жените - специалисти в областта на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), в целия Европейски съюз. В България 26,5% от заетите в ИКТ сектора са жени, докато средната стойност за Европейския съюз е 17,2%. Вярвам, че светът има какво още да научи за таланта на българските жени и в други сектори на икономиката.

Въобще не съжалявам, че като млада преподавателка в университета ми даваха да водя повече лекции, отколкото на моите колеги мъже. Благодарение на това станах по-добър преподавател. Вярвам, че много жени, които четат това, ще осъзнаят, че в живота си са работили и работят повече от своите колеги мъже. Но може би именно заради това те са станали или ще станат по-добри професионалисти. И да, това им е позволило да напреднат в кариерата - но на по-висока цена, отколкото е трябвало да платят. От всички нас зависи нашите дъщери и внучки да не трябва да правят същите жертви като нас.

* Авторът е изпълняващ длъжността президент на групата на Световната банка и главен изпълнителен директор на Световната банка

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X