Напишете дума/думи за търсене

Филм за трагичната съдба на Данила Стоянова с премиера на СФФ

Данила Стоянова, родена през 1961 г., си отива едва на 23 години. Но още на 14 тя е завършен поет. Данила остава един от най-важните творци от поколението на осемдесетте години с поезия, която звучи актуално и изненадващо дори и днес. 

Филмът "Какъв цвят има този свят" припомня трагичната съдба на поетесата. Малцина я познават, макар стихосбирката й е да е преиздавана и у нас, и в САЩ, а едно от нейните стихотворения е изписано на стена в холандския град Лайден наред с произведенията на други големи световни поети.

"Надяваме се, че Дани ще заживее нов живот с новите поколения чрез филма “Какъв цвят има този свят” - споделя режисьорът и сценарист на лентата Ралица Димитрова. - В него приятелите й - много от тях добре познати в българския културен пейзаж като художничката Марта Левчева, кинорежисьора Димитър Петков, поета Владимир Левчев, драматурзите Хермина Азарян и Роза Радичкова, физика Деян Гочев, актрисата Жана Караиванова, фотографката Иглена Русева и др., се опитват да припомнят образа й и усещането си за човека, белязал не само младостта им, но и по-нататъшния им живот. И думите им днес, 35 години по-късно, се преплитат с произнесените някога нейни стихове, за да се оформи един имагинерен диалог за живота и смъртта. И оттеква някогашното пророчество на Данила:

“Аз зная само, че мойто погребение

не ще се състои.

Защото трудно се погребва този,

който е изравнил смъртта с живота

и живее и в двете. “

Данила Стоянова говори просто и спокойно за живота и смъртта в чудото на своята поезия. Тридесет и пет години по-късно нейните приятели се опитват да осмислят собствения си живот чрез спомените за нея.

Понякога едно голямо отсъствие изпълва с повече смисъл света около нас от много други присъствия", завършва Ралица Димитрова и ни кани на премиерата на филма си на 8 март, 18.30 ч., в кино "Люмиер", София. 

Документалният филм за Данила Стоянова с участието на Милена Ерменкова и Ованес Торосянще бъде показан в рамките на "София филм фест". Оператор и продуцент е Пламен Герасимов (Б ПЛЮС ФИЛМ).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X