Напишете дума/думи за търсене

Цветя за “мързеливци” и заети естети

Мечтали ли сте някога да засадите цветна градина и тя да се отглежда сама? Цветята да си растат и цъфтят, а вие с книжка и кафе в ръце само да им се любувате?

Е, това всъщност не е много възможно, защото всяко растение изисква някакви, било то минимални, грижи, но тук сме подбрали няколко, които можете да посадите веднъж и да забравите (за известно време, де). Цветята за “мързеливци” и заети естети са много. Затова не се мотайте. Отделете няколко часа и превърнете градината си в приказно кътче с малко труд и много цветове. Приятно четене и дано ви вдъхновим.

Лупината може да устои на всичко

Тя помага на съседите си и не само

Лупината е красиво многогодишно растение от семейство бобови. Това автоматично я прави добър съсед за останалите цветя.

Кореновата ѝ система продълбочава и обогатява почвата с азот заради симбиозата с азотфиксиращи микроорганизми. Освен това тя служи и като индикатор за нападение от черната бобова листна въшка при останалите култури от семейството.

Непретенциозната красавица се слави с много добра студоустойчивост. Освен това издържа на суша и други неблагоприятни явления. В зависимост от сорта растенията достигат височина между 30 и по-рядко 120 см.

Цъфти в розово, лилаво, червено, бяло, жълто и в различни двуцветни нюанси на изброените цветове в началото и средата на лятото. Цъфтежният период продължава повече от месец.

Само листната маса също е доста ефектна. Листата са сложни и перести, а сутрин улавят росата, която прилича на наниз от малки перлички.

Избягвайте глинестите почви

През пролетта или есента засейте семена директно в градината. Накиснете ги предварително в хладка вода за една нощ, за да ускорите покълването. Младите растения ще цъфтят още на същата или на следващата година.

Изберете мястото разумно. Лупината обича слънце и структурни почви. Не се развива добре в глинести и преовлажнени. Ако правите група от нея, оставете по 25-30 см разстояние от растение до растение. В последствие може да разредите до 60 см за оптимален визуален ефект. През горещите дни на лятото мулчирайте.

Веднъж настанени, растенията ще се грижат сами за себе си. Няма нужда от допълнителни поливки или нещо друго. Ако желаете, подхранвайте, но само в началото на пролетта (това не е задължително).

Отстранявайте прецъфтелите цветоноси преди да образуват семена. Ако пък искате да размножите цветето, не ги махайте, а оставете семената да узреят. Лупината се размножава и посредством делене на коренището, но само при здрави и възрастни растения на поне 3-4 години.

О, и бъдете бдителни за досадните листни въшки! Лесно ще се отървете от тях със силна струя вода и без препарати. Бъдете подготвени и за брашнеста мана, ако растенията са прекалено гъсто засадени.

Непретенциозна калина за голяма градина

У нас се отглеждат основно два прадставителя на род Viburnum, които наричаме с това красиво име - Viburnum lantana (черна калина) и Viburnum opulus (червена калина). Растенията се ценят високо в парковото озеленяване и по-рядко в лични градини, срещат се и в диво състояние.

Задължително към гореспоменатите трябва да добавим стерилната форма. Тя не образува плодове, но цветовете й са много по-ефектни. Т.нар. картоп произлиза от червената калина. Той цъфти с бели помпони и привлича погледите отдалече.

Трите растения могат да се оформят като храст или малко дърво. Калините осигуряват троен ефект в двора, защото първо цъфтят, после плодчетата украсяват растението, а наесен листата сменят премяната си в жълти и червени багри. Освен декоративния ефект, плодчетата на калините служат и за храна на малки птички.

Картопът се размножава чрез резници и издънки

Снежноцветните помпони цъфтят през лятото или по-точно след май. Цъфтежът продължава дълго и, както вече споменахме, е много ефектнен. И най-невзрачната градина ще бъде озарена само с това растение.

Най-често оформен като дръвче той достига до 3-4 метра височина, но може да бъде храст със същите размери.

Без проблем се оформя според желанието на градинаря. Това, обаче рядко се налага. В повечето случаи картопът се засажда и се забравя да си расте свободно и без човешка намеса.

Картопът не е капризен. Предпочита мястото му да е на шарена сянка, а почвата да се поддържа влажна.

Размножава се само вегетатативно чрез резници или коренови издънки, защото не образува семена.

Червената калина е и лечебна

Всички части на растението притежават лечебни свойства. Известно е, че билката действа като съдоразширяващо, кръвоспиращо, противовъзпалително и стягащо средство.

Плодовете са богати на витамини и минерали. Въпреки ценните си качества, червената калина не се употребява често в озеленяването, което е много жалко.

Оформена като храст или ниско дръвче в двора червената калина не отстъпва на останалите декоативни храсти. Тя достига височина и ширина между 1 и 3 метра, но лесно може да се поддържа в по-компактна форма. Цъфтежът започва през май. Цветовете най-често са бели, събрани в рехави съцветия. Размножаването става най-лесно чрез отводи наесен или зелени резници напролет. Едни от ценните качества на калината са, че толерира засенчване и практически се отглежда сама, след като се прихване успешно.

Без да навлизаме в подробности за черната калина ще кажем само, че основната разлика са плодовете. Както подсказва името, тук те са черни, когато узреят. Изискванията на растението са сходни с тези на червената калина и картопа.

Центрантусът цъфти много дълго без грижи

Центрантус (Centranthus ruber) е малко познато растение, което заслужава много повече внимание, особено от страна на градинари, които не обичат прекалените грижи за растенията. Той е многогодишен и въобще не е капризен. Оформя компактно и гъсто храстче с височина между 60 см и 1 метър и ширина до 60 см.

Разклонява се отлично и без намеса. Цветове се появяват в края на пролетта и началото на лятото. Цъфтежът е обилен и продължава чак до есента. През това време растението се разклонява непрекъснато, което гарантира още по-обилен цвят. Центрантус може да се открие в бяло, розово и червено.

Засадете го и не го мислете. Обича топли и сухи почви. Би се чувствал добре и върху скала. Слънчевото място е задължително. Ако почвата ви е варовита, той е идеалното растение за вас. Спокойно можете да го засадите самостоятелно или в група с други декоративни храсти или цветя и да го забравите с чиста съвест.

Нигела може да засеете сега

Нигелата е прелестно растение с уникални цветове и още по-интересни семенни кутийки. И цветовете, и кутийките намират широко приложение във флористиката, особено за сватбени букети и аранжировки. Във вода те са трайни и внасят разнообразие и нежност в миксови букети.

Семенцата на тази красавица могат да се засеят директно на открито, като периодът за това е много разтегнат - от април до септември. Естествено, ако се сее есента, цветове може да се очакват през следващата година. В този период е необходима и лека защита. Пролетното засяване гарантира цветове след най-много 3 месеца.

Нигелата няма почти никакви изисквания. Може да си цъфти спокойно, както на слънце, така и на шарена сянка. Желателно е да й осигурите богата почва, влажна, но добре дренирана.

Растението ще израстне до 50-60 см, затова е подходящо за среднте редици на лехата. Препоръчваме да отстранявате сеемнните кутийки преди да узреят. Така хем щадите цветето, хем провокирате отваряне на нови цветове, хем няма опасност от самозасяване.

Зелен килим и в най-сенчестото кътче

Няма как в тази тема да пропуснем непретенциозния и ароматен здравец. Той е толкова познато растение, че никой не може да го обърка, но рядко се сещаме за него. Стане ли дума за озеленяване на сенчесто място, първо за него трябва да се сетите. Той е вечнозелен и цъфти доста дълго. Обикновената форма с розови цветове е най-устойчива, а вече има и с бели цветове.

Където, когато и както да засадите това растение, няма да сбъркате. Здравецът ще се приспособи. Няма да ви притесняват нито болести, нито неприятели. Всъщност можете да се възползвате от аромата му, за да предпазите други растения от натрапници.

Поддържането на здравеца в красив вид изисква почистване на старите листа след зимата и... нищо повече. Е, има немалка вероятност той да стане нахален и да се разпространи много. Въпреки това бързо се връща във форма, защото коренищата най-често са плитко разположени. Отглеждането в контейнер също е много добра идея

Хостата е поредната без претенции

За тази красавица сме писали и по други поводи, но няма как да не я включим в тази класация. Хостата предпочита да расте на по-сенчести места. Интересът към нея напоследък е доста голям не само заради декоративния ефект на листата и нежните цветове.

Хостата се размножава сега чрез делене, а след засаждане няма нужда от повече суетене. Туфата се разраства с годините, а цветовете стават все повече.

Наскоро попаднахме и на едно доста любопитно твърдение, свързано с нея. А именно, че ако е засадена в близост до ябълково дръвче тя ще подпомогне развитието му и ще го препазва от някои важни неприятели. Дали е така още не сме сигурни, но нищо не пречи да се провери и на практика.

Вие имате ли подобни наблюдения или сходни приятелства в градината? Споделете ги с нас

Убедихме ли ви, че можете да разкрасите градината без много грижи? Естествено, ако положите малко повече труд и резултатите ще са много по-добри. Ето колко богат избор имат цветарите "мързеливци". Изброените растения съвсем не са всички, но на първо четене... невен, момина сълза, гайлардия, кореопсис, сапонария, калдъръмче, перлен равнец, хризантеми, анемонета, иглики, ириси, пролетните луковични цветя, цъфтящите храсти (майски сняг, дойция, филаделфус, цитисус, хеномелес) и още и още...

Независимо колко свободно време отделяте за градински приключения има с какво да създадете собствено райско кътче и то в рамките на приемлив бюджет. Дерзайте! Ние сме насреща със съвети и нови идеи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X